Home / Politica si... / Criza / Puterile occidentale prelungesc discuțiile privind dosarul nuclear al Iranului cu încă 4 luni

Puterile occidentale prelungesc discuțiile privind dosarul nuclear al Iranului cu încă 4 luni

IRAN-NUCLEAR/BUSHEHRIranul a primit, sâmbătă, dreptul de a continua discuțiile privind dosarul nuclear al țării până pe 24 noiembrie, pentru a îndeplini condițiile impuse de cele șase puteri occidentale care au mediat aplanarea unei crize ce durează de circa un deceniu, informează Reuters.

Decizia a fost luată cu doar o zi înaintea primei date-limită acordate de Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, stabilită pe 20 iulie, pentru îndeplinirea unor condiții pe care Teheranul nu a părut că le îndeplinește. Cele șase puteri doresc ca Iranul să reducă producția de uraniu îmbogățit ca să se asigure că acesta nu va crea bombe nucleare.

Deși cea mai mare parte a sancțiunilor asupra Iranului aplicate de cele șase state rămân în picioare, acestea au conchis să extindă perioada ultimatumului cu patru luni și să îi permită Republicii Iraniene să acceseze  2,8 miliarde de dolari din fondurile  blocate în străinătate pe durata acestei perioade. Suma totală a acestor fonduri  se ridică la peste 100 de miliarde de dolari, iar Iranul va putea accesa această mică parte doar în schimbul unor limite asupra programului său nuclear. „Cele câteva luni până în noiembrie ar putea fi singura și cea mai bună șansă de a pune capăt disputei legate de activitățile atomice din Iran pe cale pașnică. Iranul trebuie să își manifeste dorința de a dărâma orice urmă de îndoială legată de natura pacifistă a programului său nuclear”, a declarat ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier. Iranul declară că programul său este în totalitate pașnic și își dorește ca sancțiunile asupra economiei sale dependentă de petrol și sever afectată în acest conflict să fie ridicate cât mai repede cu putință. După ani de-a rândul în care relațiile dintre Iran și Vest au fost din ce în ce mai tensionate, stârnind teama față de un nou război în Orientul Mijlociu, alegerea pragmaticului Hassan Rouhani în funcția de președinte anul trecut a dus la o detensionare a acestor relații, ce se manifestă prin actualele negocieri.

Rămâne totuși incert dacă după încă patru luni se va ajunge la un consens favorabil ambelor părți, în condițiile în care cele două parți au arătat interese diferite chiar și după șase sesiuni de negocieri organizate din februarie și până în prezent. Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat: „Suntem ferm convinși că e fezabil, e doar o chestiune de voință politică. Cred că și Iranul vrea să rezolve această problemă cât mai curând”, citează Reuters. Conform lui Kerry, Iranul a fost de acord ca, în schimbul celor 2,8 miliarde de dolari, să ia anumite măsuri, precum să continue să neutralizeze cele mai sensibile rezerve de uraniu, care a fost îmbogățit la un grad de puritate de 20%, prin transformarea lui în combustibil la un reactor de cercetare din Teheran .

Oficialii iranieni au declarat că sunt dispuși să amâne dezvoltarea programului de îmbogățire a uraniului la scară industrială cu șapte ani și să păstreze cele 19 000 de centrifuge instalate special cu acest scop, însă SUA consideră că tot nu este de ajuns. Uraniul îmbogățit poate fi folosit drept combustibil pentru centralele nucleare, scopul oficial al Iranului, dar poate constitui și material pentru bombe dacă se rafinează și mai mult, iar Vestul se teme că acesta ar putea fi țelul lor final. Șeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, care a moderat discuțiile dintre cele două părți, și ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, au declarat că discuțiile se vor rezuma în săptămânile ce urmează.

Despre Volina Șerban

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *