Cel puțin 778 execuții au avut loc în 2013, 538 dintre ele având loc în Iran și Irak, spun datele adunate de organizația Amnesty International, preluate de The Guardian.
Iran și Irac sunt cele doua tări principal responsabile pentru creșterea radicală a volumului condamnaților la moarte, numărând mai mult de două treimi din numărul execuțiilor la nivel modial de anul trecut.
Deși în prezent din ce în ce mai puține țări recurg la pedeapsa cu moartea, execuțiile în lanț din Iran și Irac au crescut cu 15% totalul la nivel global, conform raportului anual realizat de Amnesty International pe tema sentințelor la moarte și pedepselor capitale.
Cel puțin 778 de execuții au avut loc la nivel global în 2013, 538 din ele în Iran și Irac, o creștere semnificativă față de cele 682 de execuții înregistrate în 2012.
”Condamnările în lanț din cele două țări, la care am fost martori, au fost rușionase”, a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amesty International.
”Tendința pe termen lung este clară – pedeapsa cu moartea va dipărea treptat. Rugăm, prin urmare, toate guvernele care încă omoară în numele justiției, să impună retragerea acestei pedepse în cel mai scurt timp.”
Printre alte țări ce fac parte din acesta categorie se numără și China, victimele fiind de ordinul sutelor, cu toate că cifrele exacte nu sunt cunoscute din cauza faptului că regimul de la Beijing ține clasificată statistica morților prin execuție.
La începutul acestei luni, secretarul general al ONU, Ban KI-Moon, a criticat eșecul preșendintelui iranian Hassan Rouhani de a scădea numărul condamnaților la pedeapsa capitală. Ahmed Ashaheed, reporterul special al ONU în Iran, a publicat faptul că de la începutul anului 2014, 176 de persoane au fost condamnate la moarte.
În Irak, 169 de persoane au fost condamnate la moarte, numărul crescând cu aproape o treime față de anul precedent.
Printre alte țări cu numere ridicate persoane condamnate la moarte se numără Arabia Saudită (79), Somalia (34), Sudan (21) și Yemen (13).