Home / Politica si... / Conflict / Copiii refugiati sirieni, o generatie aflata in pericol

Copiii refugiati sirieni, o generatie aflata in pericol

Zaatari_refugee_camp,_Jordan_(3)Pericol, lipsa accesului la educatie, familii dezbinate, munca de la o varsta frageda, izolare si nesiguranta. Acestia sunt termenii ce descriu realitatea in care traiesc copiii refugiati sirieni, la 32 de luni de la inceputul confruntarilor intre partizanii regimului condus de Bashar al-Assad si fortele de opozitie. O realitate oglindita de cifrele din raportul „Viitorul Siriei – criza copiilor refugiati”, publicat de Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR).

Potrivit raportului, peste 1,1 milioane de copii sirieni traiesc acum in tarile invecinate (Liban, Turcia, Iordania, Irak sau Egipt) si vor deveni, in lipsa unor masuri eficiente, „o generatie de nevinovati, sacrificata din cauza acestui razboi inspaimantator”, dupa cum afirma Antonio Guterres, Inaltul Comisar al ONU pentru refugiati.

Peste 3.700 de copii sirieni care au parasit tara din cauza conflictului izbucnit in martie 2011, sunt neinsotiti sau separati de parintii lor, iar in taberele de refugiati exista cel putin 70.000 de familii din care lipseste tatal. Ca atare, in multe cazuri copiii sunt nevoiti sa mearga la munca pentru a asigura supravietuirea familiei. Datele raportului UNHCR arata ca in Iordania si Liban, copiii, unii in varsta de doar sapte ani, muncesc ore intregi pentru un salariu foarte mic si in conditii periculoase sau care sunt de multe ori sinonime cu exploatarea.

Lipsa accesului la educatie este o alta problema pusa in evidenta de documentul UNCHR. Astfel, peste jumatate dintre copiii sirieni refugiati in Iordania nu merg la scoala, iar in Liban mai mult de 200.000 dintre acestia risca sa ramana nescolarizati pana la finalul lui 2013.

De asemenea, in tabelerele din afara granitelor Siriei se nasc sute de copii fara cetatenie. Conform unui studiu HCR, in Liban, 77% dintre cei 781 de copii din esantionul analizat nu au un certificat de nastere, iar in perioada ianuarie – octombrie 2013, in tabara Za’atri din Iordania au fost inregistrate oficial doar 68 de nasteri.

Dupa ce au trecut granitele, fugind din calea razboiului civil din tara, copiii sirieni se confrunta si cu traume fizice si psihologice, cateva sute dintre acestia avand nevoie de ingrijiri medicale in primul an de cand s-au stabilit in taberele de refugiati. Totusi, in urma discutiilor de grup putate cu copii refigiati, expertii UNHCR au constatat ca cei mai multi si-au exprimat dorinta de a se intoarce in Siria pentru a participa la luptele de acolo. De altfel, reprezenantii ONU au aflat despre cazuri in care baieti au fost special antrenati pentru a participa la confruntarile care se desfasoara in tara lor.

In lumina cifrelor ingrijoratoare prezentate de raportul UNHCR, Antonio Guterres si Angelina Jolie, in calitate de emisar al Inaltului Comisariat pentru Refugiati, fac un apel la statele vecine Siriei pentru a mentine granitele deschise si cer comunitatii internationale sa ofere sprijin celor care continua sa traiasca in conditii de nesiguranta in exil si familiilor cu copii raniti grav. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *