Sir Michael Wilshaw, președintele Ofsted, organismul oficial de inspecție a școlilor din Marea Britanie, a declarat că este nevoie ca școlile primare să deschidă grădinițe în care să fie trimiși copiii începând cu vârsta de doi ani, pentru a li se acorda o mai bună educație decât cea primită acasă, informează The Telegraph.
Președintele Ofsted este de părere că sistemul de învățământ a atins minimum și că trebuie făcute schimbări radicale pentru îndreptarea lui. Soluția găsită de acesta este înființarea unor grădinițe, mai mult ca niște școli pregătitoare, unde părinții își pot duce copiii pentru a li se preda elementele de bază precum cititul și scrisul. Asta în timp ce un număr tot mai mare de părinți aleg să-și educe copilul acasă.
Sir Michael spune că pentru copii, în special pentru cei ce provin din familii sărace, că ar fi mai bună o educație furnizată de școală. Totuși, oamenii de știință au avertizat că acest sistem nou poate fi “catastrofal pentru sănătatea mentală a copiiilor”.
Ofsted susțin că două treimi dintre copiii din familiile sărace nu știu să comunice corespunzător sau să scrie cuvintele de bază, atunci când intră la școală. Decalajul de clasă socială a ajuns la un asemenea nivel încât copiii defavorizați încep școala cu doi sau treia ani în urma celor din familii mai prospere.
Președintele Ofsted a făcut apel la școli să preia inițiativa în furnizarea educației timpurii. De asemenea, guvernul ar trebui să reducă birocrația pentru a fi mai ușor pentru școli să îndrume elevii.
Această reformă ar veni și cu o înăsprire a sistemului de control pentru bone, creșe și grădinițe, care au un rol major în a îi pregăti pe micuți în mod corespunzător. “Copiii au nevoie de un sistem de înaltă calitate, educație începută de la vârsta de doi ani, predată de practicieni calificați, într-un cadru pe care părinții îl pot recunoaște și accesa ușor“, a spus sir Michael.