Home / Politica si... / Alegeri / Controverse cu privire la cadidatura mareșalului al-Sisi la alegerile prezidenţiale din Egipt

Controverse cu privire la cadidatura mareșalului al-Sisi la alegerile prezidenţiale din Egipt

La câteva luni înaintea alegerilor pentru președentie din Egipt, Abdul Fattah al-Sisi, neagă știrea din presa apărută în mai multe publicaţii conform căreia acesta și-ar depune candidatura la alegerile prezidenţiale.  

Joi, o publicație din Kuwait a anunțat candidatura maresalului egiptean Abdul Fattah al-Sisi la președenție, în urma declarației acestuia conform căreia nu se va împotrivi dorinței poporului egiptean de a-l conduce. La puțin timp după apariția articolului, purtătorul de cuvânt al mareșalului a negat știrea, categorizând-o drept o interpretare greșită a spuselor lui al-Sisi. „Decizia pentru a candida la președenție îi aparține mareșalului și nu o va anunța poporului egiptean decât personal, nicidecum prin intermediari”.

Conform noii constituții, alegerile prezidențiale trebuie să fie ținute pâna la jumătatea lunii aprilie. Corespondenții BBC News spun că al-Sisi ar putea câștiga alegerile, dată fiind popularitatea bărbatului în rândul egiptenilor, dar și a lipsei de rivali. Lui i se atribuie imaginea de salvator al țării atât de către televiziunile de stat cât și de cele private. În Egipt, pot fi găsite afișe, tricouri și chiar batoane de ciocolată cu imaginea lui al-Sisi.

Mareșalul este conștient de asteptările ridicate ale egiptenilor. Dacă reformele ce vor urma să fie adoptate nu vor fi de ajuns, protestele în masă pot reîncepe oricând. „Nu vrem să dezamăgim poporul egiptean, promițându-le schimbări radicale peste noapte”, a declarat al-Sisi. „În schimb îi voi îndemna să se unească și să muncească împreună pentru a reconstrui această țară de 90 de milioane de locuitori”, a mai declarat acesta.

Fostul comandant militar a fost numit în funcția de conducător al forțelor armate și al apărării de către Mohammed Morsi, în august 2012. După protestele în masă în care s-a cerut demisia lui Morsi la un an după venirea sa în functie, mareșalul al-Sisi a fost acela care i-a dat președintelui un ultimatum pentru a respecta cererile poporului egiptean. Când Morsi a refuzat, mareșalul Sisi a suspendat constituția și a anunțat formarea unui guvern tehnocrat interimar.

Mai mult de 1.000 de oameni au fost uciși din acel moment și sute de membri ai Frației Musulmane, gruparea de care aparține fostul președinte, au fost reținuți. Mohammed Morsi și alți membri seniori ai Frăției sunt în prezent judecați pentru o varietate de acuzații, printre care aceea de crimă și conspirație în scopul actelor teroriste.

 

 

 

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *