Doi reprezentați importanți din secolul al XX-lea ai Bisericii Romano-Catolice vor fi
canonizați la sfârșitul săptămânii acesteia în cadrul unei ceremonii fără precedent, care deja a stârnit atât bucurie cât și controverse printre cei 1,2 miliarde de credincioși catolici, informează Reuters.
Atât Papa Ioan al XXIII-lea (1958-1963), cel care a organizat Al Doilea Consiliu de la Vatican, cât și Papa Ioan Paul al II-lea, ce a fost în scaun timp de 27 de ani și a devenit cel mai expus suveran pontif din istorie datorită numeroaselor sale călătorii, vor fi declarați sfinți de către Papa Francisc.
Criticii au catalogat canonizarea lui Ioan Paul al II-lea – care va stabili un record în lumea modernă, petrecându-se la doar nouă ani după moartea suveranului pontif – drept grabită. În plus, există încă întrebări ce nu și-au găsit răspunsul cu privire la scandalurile sexuale ce s-au petrecut în ultima parte a pontificatlui său. Mai exact, autoritățile au facut presiuni asupra Vaticanului în încercarea de a afla dacă Ioan Paul al II-lea a fost informat cu privire la abuzurile sexuale de care a fost acuzat părintele Marcial Maciel, fondatorul de origine Mexicană a ordinului Legionarii lui Cristos.
Marciel a trăit o viață dublă pentru o lungă perioadă de timp, fiind pedofil, afemeiat și dependent de droguri în timp ce conducea bogatul și conservatorul ordin pe care il fondase și se bucura de admirația papei și a anturajului său.
Apropiații Papei Ioan Paul al II-lea au luat apărarea suveranului pontif declarând că ar fi fost posibil ca unele dintre ajutoarele sale să fi știut de acuzațiile aduse lui Marciel, însa au ținut acest lucru secret față de papă. Acesta se pare că a ignorant avertismentele, crezând că fac parte dintr-un plan vast îndreptat împotriva Bisericii, precum cel pus la cale de către autoritățile comuniste din Polonia în timpul Războiului Rece.
Părintele Marcial Marciel a fost pedepsit abia în 2006, de către succesorul Papaei Ioan, Papa Benidict al XVI-lea, moment în care Vaticanul a fost forțat să facă publice acuzațiile.
Voci din interiorul Bisericii Romano-Catolice s-au adăugat acelora ale criticilor. Luigi Accattoli este de părere că procesul de canonizare ar trebui interzis pentru papi. “Când papalitatea însăși canonizează un fost suveran pontif este ca și când și-ar autoconfirma puterea. Acesta devine un semnal clar că acțiunile papilor anteriori nu vor fi niciodată puse la îndoială”, a afirmat Accattoli.
Pe de altă parte, conducătorul televiziunii catolice canadiene “Salt and Light”, părintele Tom Rosica, spune că procesul de canonizare nu dorește să vină drept o evaluare a activității papale. “(Atunci când un papă este santificat) nu înseamnă că acel individ a avut o viață ireproșabilă, fără pacate sau ignoranță (…) ci simbolizează că el a trăit pentru Dumnezeu”, scrie Rosica într-un eseu.
Peste un milion de pelerini sunt așteptati să ajungă la Roma și Vatican pentru ceremonia de duminică. Anticipând acest lucru, Biserica a amplasat ecrane mari pe toată suprafața orașului pentru ca publicul să poată asista în condiţii cât mai bune la multaşteptatul eveniment.