Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Ilustrarea artistică a totalitarismului la el acasă – controversata trupă Laibach concertează în Coreea de Nord

Ilustrarea artistică a totalitarismului la el acasă – controversata trupă Laibach concertează în Coreea de Nord

Pentru o trupă inspirată de arta regimurilor totalitare, o reprezentație în Coreea de Nord e un vis devenit realitate. În luna august, Laibach va fi prima formație de acest gen care va concerta în misterioasa și inaccesibila Coree de Nord – „un stat solitar de tip eremit celebru pentru marșurile sale militare, manifestările în masă și imnurile dedicate Marelui Conducător precum și pentru rezistența la adresa culturii și influențelor occidentale”, după cum a caracterizat-o Morten Traavik, un activist cultural norvegian care a facilitat concertul slovenilor la Phenian.

Laibach va aduce un strop din muzica moderna pop-rock în Coreea de Nord, odată cu susținerea a două concerte în capitală, pe 20 și 21 august. Formată în 1980, atunci când Slovenia era parte a regimului comunist iugoslav, Laibach a stârnit controverse încă de la debut, în mare parte din cauza numelui trupei – Laibach este denumirea germană a capitalei Sloveniei, Ljubljana (un semn al omagiului imperialist) dar și din cauza utilizării crucii negre ca unul dintre simbolurile trupei.

Reprezentațiile trupei vor avea loc la Phenian în fața a peste 2000 de oameni, în cadrul unui turneu organizat de activistul cultural norvegian, Morten Traavik, care lucrează de peste trei ani cu artiști nord-coreeni. Reprezentanții trupei au declarat pentru Reuters că ideea susținerii unui concert în Coreea de Nord i-a aparținut lui Traavik: „El crede că Laibach este ceva de care nord-coreeni au nevoie în clipa de față și că experiența nord-coreeană este ceva de care Laibach are nevoie. Iar noi suntem de acord”.

Deși trupa a fost criticată de-a lungul anilor, stilul ei fiind considerat prea întunecat și ultra-naționalist după unii critici, membrii ei au insistat întotdeauna asupra explorării relației dintre artă, politică și ideologie. De-a lungul anilor, Laibach a devenit un punct de reper important pentru cultura slovenă fiind considerați o parte importantă a valului Neue Slowenishe Kunst (New Slovenian Art).

Trupa slovenă este renumită pentru costumele militare în care obișnuiau să își susțină concertele la începutul carierei așa că aceștia au decis că vor purta costume militare nord-coreene și în timpul concertelor din Phenian. Turneul din statul controlat de dinastia Kim coincide cu ceremoniile ce vor celebra împlinirea a 70 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub colonizarea japoneză.

Membrii trupei au specificat că susținerea concertelor la Phenian nu este sinonimă cu susținerea regimul comunist nord-coreean: „Noi nu susținem niciun regim politic în statele în care avem concerte…dar susținem oamenii ce trăiesc în aceste locuri. Toată Coreea practică o artă pop superbă. Din punctul de vedere al istoriei artei, întreaga țară ar trebui protejată în forma actuală, întreaga țară ar putea fi transformată într-un muzeu al artei pop”. Aceștia au mai declarat că au fost inspirați artistic de evenimentele de pe stadioanele imense nord-coreene și de spectacolul pixelilor-umani.

Coreea de Nord și-a deschis de câțiva ani granițele pentru artiștii din Vest: în 2008 Orchestra Filarmonică din New York a susținut un concert, iar în 2014 jucătorul de basket, Dennis Rodman a vizitat țara împreună cu alți jucători pentru un meci demonstrativ.

Concertele vor avea loc între 19 și 20 august având fiecare un public de aproximativ 1000 de persoane.

Surse:

http://www.reuters.com/article/2015/07/15/slovenia-northkorea-idUSL5N0ZV40W20150715

http://www.usnews.com/news/entertainment/articles/2015/07/21/north-korea-gig-fits-well-with-iconic-slovenian-bands-image

http://www.nknews.org/2015/07/laibach-in-the-dprk-will-slovenian-band-rock-n-korea/

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *