Consiliul Mondial al Bisericilor, un organsim ce reprezintă mai mult de jumătate de miliard de creștini din întreaga lume, a decis să își retragă investițiile din companiile bazate pe combustibili fosili, informează The Guardian.
Anunțul Consiliului Bisericilor, care este format din 345 de membri, inclusiv Biserica Anglicană, dar nu și cea Catolică, a fost privită ca o mare victorie de către militanții pentru protecția mediului.
În urmă cu trei luni, arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a subliniat, într-un articol din publicația citată: “oamenii ar trebui să fie conștienți de necesitatea ruperii legăturilor cu corporațiile ce finanțează acțiuni ce contribuie la destabilizarea schimbărilor climatice” și a susținut că “evenimentele susținute de către companiile de combustibili fosili ar trebui boicotate”.
Bill McKibben, fondatorul grupului pentru campanii climatice 350.org a susținut într-una din declarațiile sale: “Consiliul Mondial al Bisericilor ne amintește că moralitatea presupune să ne gândim la viitor ca la noi înșine – și nu există amenințare mai mare pentru viitorul nostru decât arderea necontrolată a combustibilor fosili”.
Raportul Comitetului Financiar al Consiliului, stabilit în urma întâlnirii de la Geneva din această săptămână susține următoarele prevederi: “Comitetul a discutat despre criteriile etice ale investițiilor și s-a stabilit ca pe lista sectoarelor în care Consiliul Mondial al Bisericilor nu face investiții să intre și companiile de combustibili fosili”. Rămâne de văzut dacă aceste măsuri se aplică doar la nivelul Consiliului Mondial sau și la nivelul membrilor săi, ce dețin investiții mult mai mari.