Home / Politica si... / Conflict / ANALIZĂ: Conflictul din Ucraina – haosul întreținut de Rusia face imposibilă identificarea unui deznodământ

ANALIZĂ: Conflictul din Ucraina – haosul întreținut de Rusia face imposibilă identificarea unui deznodământ

lead_largeConfruntări  pe teren, impas la nivel diplomatic, criză politică, economică și umanitară – în astfel de termeni este descrisă situația din Ucraina de câteva luni încoace. Însă în ciuda intenselor dezbateri de la nivel internațional pe acest subiect, deznodământul crizei cu care se confruntă fosta republică sovietică nu se întrevede încă la orizont.

Săptămâna acesata a debutat sub semnul unei noi încercări de a soluționa problema ucraineană pe cale diplomatică. Pe 26 august, a început la Minsk un summit regional la care au participat Vladimir Putin, Petro Poroșenko, precum și mai mulți oficiali ai Uniunii Europene.  Cu câteva zile înaintea reuniunii, în presa internațională se vorbea despre o posibilă întrevedere între liderii de la Moscova și Kiev, iar președintele ucrainean spunea că speră ca la Minsk să discute ”despre pace” cu șeful de la Kremlin.  În deschiderea summit-ului, Poroșenko se declara dispus dă dezbată toate opțiunile astfel încât să se oprească violențele din estul Ucrainei, afirmând că ”soarta lumii și a Europei se va decide în cadrul acestei întâlniri”. Întrevederea Putin-Poroșenko a avut loc și a durat mai bine de două ore, dar cei doi lideri nu au convenit asupra niciunei măsuri concrete care să pună capăt conflictului dintre separatiștii proruși și armată.

Reuniunea din capitala Belarusului a avut loc la o zi după ce șeful statului ucrainean anunța că a hotărât dizolvarea Parlamentului de la Kiev și organizarea de alegeri anticipate pe 26 octombrie și la doar câteva zile după ce ministrul economiei, Pavlo Șeremeta,  și-a prezentat demisia. Între ministru și premierul Iațeniuk existau disensiuni de mai mult timp pe tema reformelor considerate insuficiente, iar Șeremeta a afirmat că acum Guvernul a încălcat o ”line roșie”, făcând niște numiri fără a-l consulta. ”În loc să lupt împotriva sistemului de ieri, am decis să lucrez cu oameni care vor să creeze sistemul de mâine”, și-a explicat Șeremeta decizia, potrivit Le Monde.

Și în toiul acestei crize care fragilizează țara pe zi ce trece, Ucraina și-a sărbatorit pe 24 august Ziua Independenței, o celebrare care nu a fost lipsită de momente tensionate. Încălcând Convenția de la Geneva cu privire la tratamentul prizonierilor de război, separatiștii proruși din estul țării au organizat, pe străzile din Donețk, o paradă a soldaților ucraineni ținuți prizonieri. Paradă despre care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că ”nu are nimic umilitor”, transmite AFP.

Iar confruntările de pe teren au fost reluate la scurt timp după încheierea festivităților care au marcat Ziua Independenței. Astfel, pe 25 august, liderul separatist din Donețk, Alexandre Zakhartchenko, anunța o contra-ofensivă în fața forțelor ucrainene, iar pe 27 august  reprezentanții forțelor guvernamentale vorbeau despre o nouă incursiune militară rusă pe teritoriul Ucrainei. Potrivit unui purtător de cuvânt, citat de Le Monde, o coloană formată din câteva sute de vehicule militare traversa miercuri sud-estul țării, la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Rusia.  Este vorba despre aceași zonă în care, la începutul acestei săptămâni, armata ucraineană a prins 10 parașutiști ruși.  Pusă în fața acestui fapt, Moscova, care a negat întotdeauna că i-ar sprijini în mod direct pe separatiști, a trebuit să recunosacă prezența soldaților săi pe teritoriul ucrainean, dar a susținut că acești au trecut frontiera „în mod accidental”.

Între timp, situația umanitară din zonă se degradează constant, iar numărul victimelor este în creștere. De la jumătatea lunii aprilie, cel puțin 2.119 oameni și-au pierdut viața în luptele din estul Ucrainei, iar alți 5.043 au fost răniți, potrivit datelor ONU, citate de BBC News. De asemenea, 155.800 de civili și-au părăsit locuințele, fugind din calea conflictului din zonă, iar 188.000 de persoane au plecat în Rusia.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *