În disputata enclavă armeană din Azerbaijan, Nagorno-Karabah, se aud din nou focuri de armă, după un armistițiu încheiat cu 20 de ani în urmă. Bilanțul schimburilor de forțe din ultimele zile arată îngrijorător: 12 soldați morți în rândul trupelor Azerbaijanului și trei de partea Armeniei, precizează BBC.
Armistițiul a fost încheiat în 1994 după ce luptele din Nagorno-Karabakh au făcut peste 30.000 victime în șase ani. Regiunea se află în partea sud-vestică a Azerbaijanului și a fost înființată în 1923 de către liderii sovietici. Teritoriul cuprinde o concentrație mare de populație armeană și acesta a fost și motivul conflictului armeano-azer izbucnit în 1987, primul conflict interetnic din spațiul fostei URSS. În 1988, populația armeană din zonă a început manifestații de alipire a regiunii la Armenia, acte ce au culminat cu o rezoluție adoptată de Sovietul Suprem al Armeniei în 1989 de anexare a regiunii. Populația azeră s-a refugiat în estul țării după ocuparea zonei de vest de către recent formata armată armeană, răspândită pe aproximativ 20% din teritoriul Azerbaijanului. Chiar și în ziua de astăzi, peste 1 milion de azeri refugiați din calea conflictului trăiesc în condiții inumane și neglijați de autorități.
Evenimentele recente nu au rămas neobservate pe scena mondială, determinând reacții ce încurajează la oprirea schimburilor de focuri din Nagorno-Karabakh. Rusia, cea care a mijlocit armistițiul din 1994, a declarat pe site-ul ministerului de externe: „Vedem evenimentele recente ca pe o violare cruntă a acordului de încetare a focurilor de armă și ale intențiilor declarate de obținere a unei reglementări pe căi politice. Catalogăm orice intensificare a conflictelor din zonă de neacceptat.” Copreședintele american al Grupului Minsk, creat în 1992 de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a media negocierile de pace în cadrul conflictului azero-armean, și-a exprimat îngrijorările cu privire la cele întâmplate: „Suntem foarte îngrijorați de intesificarea actelor de violență de-a lungul liniei de graniță. Armistițiul trebuie să fie respectat.”
Prim-ministrul armean, Hovik Abrahamian, a anunțat în seara zilei de sâmbătă că președintele Serj Sargasian se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev, în orașul Sochi de pe coasta Mării Negre, vinerea sau sâmbăta viitoare, pentru a discuta despre măsurile ce pot fi luate pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictului din zonă.