528 de susținători ai fostului președinte egiptean, Mohammed Morsi, au fost condamnați la moarte de un tribunal din Cairo, informează BBC News.
Uciderea unui comandant adjunct al unei secții de poliție din cartierul Minya din capitala egipteană, precum și o serie de atacuri din luna august, soldate cu sute de victime, sunt doar două dintre motivele care au stat la baza acestei codamnări. Potrivit rapoartelor, 147 de suspecți s-au aflat în sala de judecată în timpul procesului, iar ceilalți au fost condamnați în absență. Această hotărâre a fost emisă de instanța din Minya după doar două ședințe, avocații celor acuzați susținând că nu au avut șansa să prezinte cazul și că judecătorul care a condus ședințele s-a îndepărtat de la toate normele legale, transmite corespondentul BBC.
După anunțarea deciziei, aceasta ar urma să fie aprobată sau respinsă de Marele Muftiu, autoritatea religioasă supremă din Egipt. Condamnarea stabilită de instanță nu este definitivă, o nouă ședință fiind programată pe 28 aprilie. Așadar este de așteptat ca hotărârea să fie atacată cu recurs, informează Orla Guerin, corespondenta BBC la Cairo.
La scurt timp după ce decizia a fost anunțată, au apărut critici vehemente din partea militanților pentru drepturile omului care au acuzat judecătorii că s-au transformat în niște instrumente folosite pentru răzbunare. De asemenea, un purtător de cuvânt din Londra al Frăției Musulmane, grupare din care face parte Mohammed Morsi, a declarat pentru BBC că această sentință reprezintă o dovadă clară a dictaturii care există astăzi în Egipt. ”Ar putea fi doar un mesaj de amenințare, se va face apel, iar decizia instanței se va schimba, dar acesta este noul Egipt de după lovitura de stat. Aceasta este noua dictatură pe care (șeful armatei și ministrul Apărării, mareșalul) Abdul Fattah al-Sisi încearcă să o stabilească”, a declarat purtătorul de cuvânt, Abdullah el-Haddad.
În luna iulie a anului trecut, Mohammed Morsi, primul președinte ales în mod democratic de egipteni, a fost destituit ca urmare a unor ample proteste de stradă. De atunci, au avut loc numeroase confruntări violente între autorități și susținătorii fostului președinte și ai Frăției Musulmane, grupare care, la sfârșitul lui 2013 a fost inclusă în rândul organizațiilor teroriste. Sute de persoane au fost ucise în timpul acestor ciocniri, iar alte câteva mii arestate.