În Japonia, persoane fără adăpost sunt recrutate de companii private, finanțate de guvern pentru a decontamina zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima, pentru sume mai mici decât salariul minim, potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la Reuters.
La aproape trei ani de la catastrofa nucleară de la Fukushima, operațiunea de decontaminare a suprefeței de 2.000 kilometri pătrați este departe de a se încheia, deși avea ca termen limită luna martie a acestui an și în ciuda investiției de 35 de miliarde de dolari pe care guvernul japonez a făcut-o în acest sens.
Astfel, o anchetă a agenției de presă Reuters a scos la iveală că, în lipsă de voluntari, persoane fără adăpost sunt recrutate și angajate ilegal de marile societăți de construcție care au încheiat contracte privind curățarea zonei, cu autoritățile nipone. Contractele cu ministerul japonez al Ecologiei sunt extrem de profitabile, în condițiile în care un angajat care lucrează în zonele cele mai afectate de substanțele radioactive poate câștiga până la 100 de dolari în plus pe zi.
Însă doar o treime din banii alocați pentru plata salariilor ajunge la muncitori, după cum a declarat pentru Reuters un japonez care se ocupă de recrutarea persoanelor fără adăpost, restul ajungând la diverși intermediari. Astfel, după reținerea unor sume pentru plata hranei și a cazării, muncitorii primesc aproximativ 6 dolari pe oră, în condițiile în care salariul minim este de 6,5 dolari/oră, conform datelor furnizate de poliție. Așa se face că oamenii străzii ajung în final să aibă datorii după deducerea texelor pentru alimente și locuințe.
Pentru operațiunea de curățare a zonei contaminate în urma catastrofei nucleare din martie 2011, guvernul a încheiat contracte cu peste 700 de companii japoneze, informează Reuters. Problema este că unele dintre societățile subcontractoare sunt gestionate de Yakuza, mafia japoneză, prin companii-paravan, organizațiile criminale profitând de numărul mare de firme implicate în acest prioect și de lipsa unor controale eficiente ale autorităților. ”Dacă nu se implică mafia nu putem găsi suficienți lucrători. 90% din sectorul construcțiilor este gestionat de mafie”, a declarat pentru agenția de presă, directorul general al unei companii subcontractoare.
Ministerul Mediului de la Tokyo a anunțat că lucrările de curățare a zonei contaminate vor duara încă doi sau trei ani, ceea ce înseamnă că multe dintre cele peste 60.000 de familii care locuiau în regiune, nu se vor putea întoarce acasă decât la șase ani după dezastrul din martie 2011.