Home / Politica si... / Conflict / Comandantul suprem al forțelor NATO din Europa confirmă că, recent, în Ucraina au intrat convoaie cu ehipamente militare ruse

Comandantul suprem al forțelor NATO din Europa confirmă că, recent, în Ucraina au intrat convoaie cu ehipamente militare ruse

philip-breedlove-natoTensiunea crește din nou în estul separatist al Ucrainei. Comandantul suprem al forțelor NATO din Europa a anunțat că Alianța Nord Atlantică a observat, pe parcursul ultimelor zile, intrarea în Ucraina a unor convoaie cu echipamente militare rusești, informează BBC News.

”Tancuri rusești, artilerie rusă, sisteme de apărare ruse și trupe de combatanți ruși” au fost reperate recent de reprezentanții NATO, a declarat Generalul american Philip Breedlove.  Totodată, generalul a confirmat faptul că NATO este de părere că Moscova implementează capabilități nucleare în Crimeea.

De partea sa, Rusia neagă acuzațiile, prin vocea  generalului Igor Konashenkov, care a declarat că ”nu a existat și nu există nicio dovadă” care să vină în sprijinul afirmațiilorlui Breedlove. De altfel, de la începutul confruntărilor din regiunile separatiste proruse din Ucraina, oficialii de la Moscova au negat constant trimiterea de trupe și echipamente militare care să vină în sprijinul rebelilor.

În același timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că bombardiere cu rază lungă de acțiune vor face zboruri de patrulare deasupra Oceanului Arctic și până în zona Caraibelor și a Golfului Mexic, actuala situație a Rusiei impunând reluarea acestor zboruri, abandonate la sfârșitul Războiului Rece.

Între timp, declarații la fel de îngrijorătoare vin și din partea Kievului. Ministrul ucrainean al Apărării a afirmat recent că forțele guvernamentale sunt în curs de pregătire pentru a face față unei posibile noi ofensive a rebelilor proruși.  ”Principala sarcină este pregătirea pentru luptă. Asta facem, ne pregătim”, a spus Stepan Poltorak, în cadrul unei ședințe de guvern.

Un armistițiu fragil asupra situației din estul fostei republici sovietice a fost încheiat la Minsk, pe 5 septembrie, armistițiu care nu și-a dovedit eficiența până în acest moment. De altfel, cancelarul german Angela Merkel a declarat marți că Guvernul german este nemulțumit de progresele înregistrate de la implementarea Acordului de la Minsk, adăugând însă că nu există în acest moment planuri referitoare la sancțiuni economice suplimentare împotriva Rusiei, ca urmare a implicării sale în conflictul din Ucraina. ”Sancțiuni economice suplimentare nu sunt planificate în acest moment, (…) ne concentrăm pe situația umanitară din Ucraina și pe modul în care se poate ajunge la o încetare a focului reală”, a declarat cancelarul german.

Peste 4.000 de oameni și-au pierdut viața din luna aprilie, când forțele guvernamentale ucrainene au început operațiunile de combatere a insurecției rebelilor separatiși din regiunile aflate la granița de est a țării. 

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *