Home / Politica si... / Afaceri / Criza monedei din Argentina, o lovitură pentru preşedinta Cristina Fernandez

Criza monedei din Argentina, o lovitură pentru preşedinta Cristina Fernandez

Criza monedei naţionale din Argentina a dus la creșterea prețurilor începând cu jumătatea lunii ianuarie, în timp ce rezervele Băncii Naționale au scăzut la 30 de miliarde de dolari, forțând guvernul să renunțe la planul de a infliltra sume mari de dolari pe piața de schimb valutar pentru a echilibra supraevaluarea pesosului, relatează The Guardian.

Lipsa bruscă a dolarului pe piața de schimb argentiniană a dus la scăderea valorii oficiale a pesosului la 8 unităţi pentru un dolar, în conditiile în care standardul este de aproape 13. Drept urmare, unii comercianți au adaptat prețurile la noua situație, iar alții au retras produsele de valoare.

Dezastrul economic din Argentina aduce îndoieli cu privire la munca pe care o depune președintele Cristina Fernandez de Kirchner, omul politic considerat atât de puternică încât a fost supranumită de presa ce susține opoziţia cât și de susținătorii proprii, „Regina”, .

Jeorge Capitanich, membru al partidului Justițiar, găsește în investitorii străini vinovați pentru criza financiară curentă, declarând că se dorește câștigul contrulului asupra rezervelor de petrol și apă potabilă. El alimentează mentalitatea pe care a abordat-o și președinta in declarațiile sale, conform cărora „vulturii” ce conduc țările dezvoltate industrial alcătuiesc planuri secrete pentru a pune monopol pe resursele Argentinei.

Un al doilea vinovat, conform lui J. Capitanich, sunt fermierii și comercianții „anti-patrioți” aliati cu jurnaliștii corupți ce promovează creșterile de prețuri „generând senzația de nesiguranță”.

Totuși, criza este cauzată de guvernul care mai degrabă încearcă să găsească vinovați decât să caute soluții. Criticii săi vorbesc despre sistemul administrativ ineficient și investitiile cu caracter populist pe care instituția le cordonează, considerându-se în acelasi timp agentul unei schimbări într-o Argentină dominată de oligarhie.

Presedinta a încercat să mențină imaginea prosperității. Până la sfașitul anului trecut, Cristina Fernandez s-a arătat atât de încrezătoare încât, în ciuda creșterii inflației și sesizărilor de cazuri de corupție printre oficialii săi, a organizat în luna decembrie un festival opulent pentru a celebra zece ani de la venirea sa în funcție.

„Este mai puternică decât a fost vreodată Peron”, observă un fostul ministru Carlos Corach, referindu-se la cele trei mandate ale fostului președinte Juan Peron, care a fondat Partidul Peronist, a cărei membră este Fernandez de Kirchner.

Susținătorii actualului lider, reales în 2011, fac deja planuri pentru a face modificări constituției pentru a–i permite să candideze pentru un al treilea mandat, în 2015.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *