Decizia Chinei de a desființa lagărele de muncă, în care au fost închiși zeci de mii de oameni fără a avea parte de procese, ar putea fi doar o măsura luată pentru a salva aparențele, avertizează Amnesty International care a publicat recent un raport în acest sens.
Grupul care luptă pentru apărarea drepturilor omului atrage atenția că autoritățile chineze folosesc tot mai des centre neoficiale de detenție (așa-numitele „închisori negre”), clinici de reabilitare pentru dependenții de droguri sau „centre de spălare a creierelor” pentru a-i pedespi pe cei care până acum era timiși în lagărele de munca forțată. „Multe dintre politicile și practicile prin care indivizii erau pedepsiți prin reeducarea în lagărele de munca forțată pentru că își exercitau în mod pașnic drepturile nu s-au schimbat, dimpotrivă.”, se arată în raportul Amnesty International, potrivit Reuters.
„Închisorile negre”, care nu sunt vizate de nicio reglementare din legsilația chineză, sunt, tocmai din această cauză, locuri în care riscul de încălcare a drepturilor omului este mult mai mare decât în taberele de muncă, conform datelor organizației internaționale. Mulți dintre deținuții din aceste centre ajung aici din cauza convingerilor lor politice sau religioase, pentru că au formulat critici la adresa guvernului, au inițiat diverse petiții sau fac parte din grupul spiritual Falun Gong, interzis în China.
Potrivit mărturiilor unor foști deținuti intervievați de reprezentanții Amnesty International, tortura era o practică frecventă în lagărele de muncă, mulți dintre ei trecând prin perioade în care nu primeau mâncare sau apa, nu erau lăsați să se odihnească, erau arși cu tije metalice sau supuși unor simulari ale înecului. „Este evident că măsurile de pedepsire a oamenilor pentru activitățile lor politice sau convingerile religioase nu s-au schimbat. Abuzurile și torturile continuă, dar într-un mod diferit.”, precizează Corinna-Barbara Francis, cercetătoare la Amnesty International, citată de Reuters.
Răspunsul Chinei la situația prezentată de raport a venit prin vocea unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing care a declarat, potrivit aceleiași surse, că „această organizație a avut mereu prejudecăți ideologice față de China și continuă să lanseze critici nejustificate și să fabrice zvonuri care defăimează țara.”
China a anunțat recent că va închide lagărele de muncă, măsură care face parte dintr-un pachet de reforme sociale și economice. Potrivit agenției oficiale de știri, Xinhua, în China există 350 de astfel de tabere în care se află până la la 160.000 de deținuți.