Economia Chinei, a doua din lume, dă semne de stabilizare, creșterea economică din 2013 egalând-o pe cea din 2012.
Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la o medie anuală de 7.7% în octombrie-decembrie, scăzând cu 0,01% față de trimestrul trecut, dar depășind ținta guvernului de 7.5%. Acesta este dovada încercării statului de a menține o creștere sigură a PIB-ului, în procesul de stabilizare a economei, scrie BBC.
„Economia Chinei nu trebuie și nici nu poate să mai crească în acelasi mod ca până acum. Totuși, acest ritm este unul benefic deoarece poate aduce o stabilitate mai mare”, declară David Miller, șeful Departamentului de Economie Internațională al Beijingului.
Li Huiyong, economist reprezentant al Wangou Securities în Shanghai afirmă că „Trebuie să ne menținem creșterea economică și în 2014 și să fim pregătiți pentru problemele cauzate de împrumuturi”.
Alti economiști sunt sceptici cu privire la ultimele rezultate. Euan Stirling, director de investiții la Standard Life Investments, a declarat pentru BBC : “Există opinia generală că acesta creștere este sub cea de 7,7% anunţată, mai degrabă în jurul a 4% sau 5%.“
Economia Chinei a fost repusă pe picioare și datorită unei investițiilor coordonate de guvern. Băncilor chineze, în special celor patru mari creditoare, le-au fost solicitate împrumuturi record în anii ce-au urmat crizei financiare globale, într-o încercare de a menține creșterea PIB-ului.
Cu toate acestea, o parte din acesti bani au ajuns spre afaceri nerentabile, iar acum băncile nu vor mai putea recupera banii. Dacă acest lucru se va întampla, va avea un impact puternic asupra creșterii economice, cred unii analiști.
Decidenții politici chinezi au facut multi pași spre a deschide noi căi de creștere economică. Printre acestea se numără instituirea zonei de liber-schimb în Shanghai.