Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Cercetătorii atrag atenția asupra fenomenului scufundării orașelor din zonele de coastă

Cercetătorii atrag atenția asupra fenomenului scufundării orașelor din zonele de coastă

Tokyo-BayÎn marile orașe ale lumii din zonele de coastă, creșterea nivelului apei mării este însoțită de un fenomen foarte îngrijorător – scufundarea terenurilor cu până la 100 de milimetri anual, care este, potrivit specialiștilor, în primul rând, o consecință a activităților umane, informează BBC News.

Tokyo este doar un exemplu în acest sens, al cărui nivel a coborât cu doi metri, după zeci de ani extracție a apelor subterane. Iar cercetătorii avertizează că și alte aglomerări urbane sunt în pericol. Gilles Erkens de la Deltares Research Institute din Olanda atrage atenția că unele părți din Jakarta, Ho Chi Minh, Bangkok și alte așezări urbane din zonele de coastă vor ajunge sub nivelul mării în lipsa unor măsuri eficiente.

Experții susțin că acest fenomen are la baza cauze naturale, însă amploarea sa din unele regiuni este determinată de intensele activități industriale. În Veneția, de exemplu, extragerea continuă a apei din subteran a provocat în ultimul secol scufundări serioase ale terenurilor, dar studiile făcute la începutul anilor 2000 arată că odată cu stopare acestor activități, procesul de coborâre a fost oprit.

”Surparea terenurilor și creșterea nivelului apei mării se întâmplă în același timp și contribuie la aceeași problemă – inundații mai mari și de lungă durată. Soluția cea mai riguroasă și mai bună este oprirea pompării apelor subterane (…), dar atunci, desigur, este nevoie de o nouă sursă de apă potabilă pentru aceste orașe. La Tokyo s-a făcut asta și scufundările s-au oprit mai mult sau mai puțin. Și în Veneția s-a întâmplat același lucru”, explică Dr. Erkens, potrivit BBC News.

Oamenii de știință au însă la dispoziție un instrument foarte performant cu care pot evalua acest tip de probleme. Denumit Interferometric Synthetic Aperture Radar, acesta poate identifica deformările milimetrice ale solului, cu ajutorul imaginilor din satelit.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *