Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Imigrantii din Israel vor fi “cazati” in centre de detentie cu regim deschis

Imigrantii din Israel vor fi “cazati” in centre de detentie cu regim deschis

african-asylum-seekers-in-israel-e1349485991389In Israel s-a inceput transferul a circa 500 de imigranti africani intr-un azil cu regim deschis, izolat in desertul Negev, pe care grupurile ce apara drepturile omului l-au blamat ca fiind o inchisoare in toata regula, ce va fi utilizata pentru a-i retine pe refugiati pentru perioade nedeterminate de timp, precizeaza The Telegraph

Serviciul de inchisoare a preluat controlul acestei cladiri de la ministerul de aparare la doar doua zile de la decizia Knesset-ului, parlamentul israelian, de a amenda noua legislatie care intensifica represiunea oficiala asupra “infiltratilor” ilegali.

Noul penitenciar are o capacitate de acomodare de 1000 de persoane – vor fi cazati cate 10 in camera- dar este prevazuta o crestere de pana la 3300 in urmatoarele doua luni. Ministrul securitatii publice, Yitzhak Ahronovitch a declarat ca exista planuri pentru o extindere de pana la 6 000 sau chiar 9 000 de persoane, pe termen lung.

Primii care au fost transferati au fost prizonierii din centrul de detentie Saharonim, despre care se spune ca ar fi cei mai vechi imigranti ilegali ai Israelului.

Amendamentul adus legislatiei in aceasta saptamana, reduce perioada de detentie de la trei la un an, insa oponentii spun ca prevederile modificate sunt de fapt mai daunatoare datorita regimului dur care va fi aplicat in centru.

Desi teoretic sunt liberi sa plece oricand, rezidentii centrului vor fi obligati sa se inregistreze de trei ori pe zi si li se va interzice sa munceasca, desi vor primi o suma valorand circa 100 de euro pe luna drept bani de buzunar. De asemenea, nu vor avea voie sa paraseasca centrul intre orele 10 PM si 6 AM.

Anat Ovadia, purtatorul de cuvant al centrului de consiliere Hotline for Refugees and Migrants a declarat ca “noua lege este mai rea decat cea pe care Curtea Suprema a anulat-o deoarece ii plaseaza pe refugiati si pe cei care cauta azil in aceast centru pentru o perioada nedeterminata de timp.”

O coalitie de grupari ce sustin drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au condamnat noul amendament adus aceasta saptamana spunand ca acesta “face democratia israeliana de rusine.” “Aceste amendamente sunt in ciuda Curtii [Supreme] si slabesc statul de drept in Israel”, a mai fost adaugat.

Cabinetul lui Benjamin Netanyahu a aprobat luna trecuta o serie de masuri cu scopul de a-i incuraja pe cei 53.000 de imigranti ilegali din Israel, sa se intoarca in tarile lor de origine. In acest sens, a fost ridicata si suma de bani pe care acestia ar primi-o ca incurajare sa plece, de la 916 de lire la 2 400 de lire. Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a declarat ca afluxul de “infiltrati” – un termen considerat ca avand o mare incarcatura politica deoarece era folosit pentru a-i descrie pe militantii palestinieni care intrau in Israel pentru a savarsi atacuri in anii `50- dauneaza caracterului de stat evreiesc al Israelului.

In ianuarie, guvernul a anuntat ca numarul de imigranti veniti din Egipt a scazut la zero pentru prima data din 2006, ca urmare a terminarii unui gard de 150 de mile de-a lungul frontierei cu peninsula Sinai, folosita ca punct de tranzit.

Unii politicienii de dreapta si-au atras asupra lor acuzatii de rasism datorita comentariilor facute la adresa imigrantilor africani. Miri Regev, membru al partidului lui Netanyahu, a provocat un ultragiu dupa ce s-a referit la acestia ca fiind “un cancer in trupurile noastre”, la o demonstratie din 2012, intr-un cartier din Tel Aviv cu o populatie africana mare.

Despre Andreea-Ioana Păpurică

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *