Catalonia, una din cele 17 comunităţi autonome ale Spaniei şi-a manifestat intenţia de a se separa de regimul de la Madrid în urma organizării, pe 9 Noiembrie 2014, a unui referendum în privinţa independenţei faţă de Spania.
Anunţul a fost făcut de către liderul politic al regiunii, Arthur Mas, în urma acordului stabilit între partidele politice ale Cataloniei, o regiune cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori. Referendumul va consta în două întrebări prin care se va determina dacă actuala regiune Catalonia devine un stat şi dacă acest stat va fi independent faţă de Spania.
Reacţiile în urma acestui anunţ nu au întârziat să apară, primul-minstru spaniol Mariano Rajoy afirmând că acest referendum ,,este neconstituţional şi nu o să fie realizat’’, problema fiind ,,dincolo de discuţii şi negocieri’’. Din perspectiva constituţiei Spaniei adoptate în 1978, un referendum realizat de o comunitate autonomă este într-adevăr neconstituţional, deoarece referendumurile pot fi realizate doar de guvernul principal de la Madrid, afirmă Fernando Simon Yarza, un profesor de drept constituţional al Universităţii din Navarra. Arthur Mas a menţionat că în cazul în care Madrid blochează acest referendum, va transforma viitoarele alegeri regionale din 2016 într-un vot de independenţă.
Catalonia se află în nord-estul Spaniei, iar Barcelona este capitala acestei regiuni administrative puternic industrializată, care este responsabilă de 20% din capacitatea economică a Spaniei. Tensiuni între Madrid şi Catalonia au existat întotdeauna din cauza diferenţelor de limbă şi cultură, dar criza economică din 2008 şi efectele puternic resimţite şi în prezent, au amplificat aceste tensiuni. Catalanii acuză guvernul central că seacă regiunea de resurse pentru a sprijini restul ţării, fără să întoarcă investiţiile. Această stare de fapt a provocat reacţii puternice ale populaţiei catalane care protestează pentru independenţa regiunii faţă de Spania.
Sondajele realizate în această privinţă arată că deşi 74% din catalani sunt de acord cu realizarea unui referendum, doar 43% ar vota pentru ca regiunea să devină stat conform ziarului spaniol El Mundo. Astfel, doar 35% din populaţia Cataloniei ar fi de acord cu deplina independenţă ca stat a regiunii faţă de Spania.
În privinţa acestei probleme, unii sprijină o a treia cale de a rezolva această dispută şi anume prin adoptarea unui sistem federal care să acorde puteri mai mari guvernului regional, fără ca Spania să fie fragmentată. În măsura în care Catalonia va deveni un stat independent, Uniunea Europeană şi NATO afirmă că aceasta va fi eliminată din cadrul acestor organizaţii.