Joko Widodo (foto, stânga), fostul guvernator al Jakartei, a fost declarat joi câștigătorul alegerilor pentru președinția Indoneziei ce au avut loc pe 9 iulie. Acesta a câștigat cu o majoritate de 53% în fața rivalului său, Prabowo Subianto, care a invocat fraude masive în procesul de vot, intenționând să conteste rezultatul la Curtea Constituțională, precizează BBC.
Aproape 130 de milioane de indonezieni au mers pe 9 iulie la urnele de votare, la finalul unei campanii electorale strânse. Scena politică din Indonezia, cea de-a treia democrație din lume ca număr de locuitori și cel mai populat stat musulman, a fost din totdeauna dominată de figuri proeminente din elita politică sau armată. Însă Joko Widodo, care a crescut într-un oraș mic și și-a câștigat existența fabricând mobilă, intenționează să pună capăt tradiției autoritariste din Indonezia și să se concentreze pe reforme sociale care să îi ajute pe cei săraci. Widodo, cunoscut simpatizanților ca „Jokowi”, și-a început cariera politică în 2005, când a devenit primarul orașului natal, Solo. A câștigat și un al doilea mandat ca primar cu o majoritate de 90% dintre voturi, urmând să devină guvernator al Jakartei în 2012. Adept al tehnologiei, Jokowi este hotărât să pună capăt birocrației indoneziene cu ajutorul acesteia.
De cealaltă parte, rivalul său în cursa pentru președinție, Prabowo Subianto, este un fost general ce are legături strânse cu elita politică tradiționalistă din Indonezia. De numele său se leagă și presupuse abuzuri asupra drepturilor omului. Acesta a declarat marți că se retrage din cursa pentru alegeri, cu mai multe ore înaintea anunțului oficial al rezultatelor. Purtătorul său de cuvânt a transmis că acest lucru nu reprezintă decât o retragere din procesul de numărare al voturilor, și nu o retragere a candidaturii, care în Indonezia este pedepsită cu amenzi usturătoare și chiar și cu închisoarea. Analiștii politici au conchis că indiferent dacă suspiciunile de fraudă în procesul de numărare al voturilor în anumite regiuni se adeveresc, acest lucru tot nu va schimba rezultatele finale în favoarea lui Subianto. Curtea Constituțională nu va demara însă niciun proces în acest sens până la jumătatea lunii august, iar Subianto le-a cerut liderilor internaționali să se abțină de la orice felicitări pentru câștigătorul alegerilor până ce procesul nu va fi încheiat.
Însă „Jokowi” a primit deja numeroase felicitări din partea oficialilor internaționali. Secretarul de stat american, John Kerry, a felicitat Indonezia pentru „alegerile libere și corecte”, manifestându-și interesul de întărire a legăturilor cu această țară. Liderul australian, Tony Abbott, a făcut același lucru, admițând importanța legăturilor cu Indonezia, mai ales după presupusul spionaj australian în regiune și divergențelor între cele două state create pe seama combaterii traficului de persoane.
„Jokowi” este recunoscut încă din primii ani ai carierei sale politice ca un reformist dedicat. El a promis să pună capăt partizanatului care a dezbinat Indonezia, propunându-le conaționalilor săi să revină „la ceea ce contează cu adevărat, la o singură națiune”. Pe lângă aceasta, la fel ca și liderii australieni, dorește sporirea legăturilor între cele două state și crearea unei comunicări mai eficiente.