9 iun 1912 – A decedat Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg roman, prozator si ziarist, clasic al literaturii romane, membru al Academiei Romane. Autor al unei opere literare si publicistice insemnate, Caragiale ofera prin intermediul acesteia o vedere panoramica si, in acelasi timp, de detaliu, dar si o analiza diagnostica a societatii romanesti din acea vreme. Lumea scrierilor sale este lipsita de valori fundamentale, un amestec de nou si vechi, asezonat cu elemente orientale si occidentale. In ea, se misca o galerie de tipologii, de la fals ingenuu la grotesc, personaje suspendate intr-o anormalitate absoluta. Totul este infatisat cu verva, umor sarcastic sau pur si simplu spumos, folosind intregul potential de oralitate al limbii romane, uneori chiar reinventand-o, spre a-i folosi in creionarea personajelor sale. Cele mai importante scrieri ale sale sunt: teatru: “O noapte furtunoasa”, “Conu Leonida fata cu reactiunea”, “O scrisoare pierduta”, “D-ale carnavalului”; drame: “Napasta”; nuvele si povestiri: “O faclie de Paste”, “In vreme de razboi”, “Grand Hotel Victoria Romana”, “Boborul”, “Noaptea Invierii”, “Canuta, om sucit”, “La hanul lui Manjoala”, “Doua loturi”; momente si schite: “Un pedagog de scoala noua”, “D-l Goe”, “La Mosi”, “Bubico”.
9 iun 1974 – A decedat Miguel Angel Asturias, scriitor guatemalez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1967.
9 iun 1870 – A decedat Charles John Huffam Dickens, faimos romancier britanic, considerat drept cel mai mare scriitor din perioada victoriana. A castigat o uriasa popularitate datorita lecturilor sale publice. Opera sa se caracterizeaza printr-o cunoastere enciclopedica a Londrei, prin patos, inclinatie catre macabru, spirit binevoitor, putere inepuizabila de a crea personaje si un stil extrem de inventiv. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt: “Oliver Twist” (1837–1839), “David Copperfield” (1849–1850), “Casa umbrelor” (“Bleak House”, 1852–1853), “Povestea celor doua orase” (“A Tale of Two Cities”, 1859) “Marile sperante” (“Great Expectations”, 1860–1861).
9 iun 1848 – Adunarea de la Islaz. Inceputul revolutiei pasoptiste.
9 iun 1843 – S-a nascut Bertha von Suttner, pacifista austriaca, prima femeie Laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 1905.
9 iun 1822 – Charles Graham patenteaza dintele fals.
9 iun 1812 – S-a nascut Johann Gottfried Galle, astronom german, cel care a observat pentru prima data planeta Neptun, la 23 septembrie 1846.
9 iun 1781 – S-a nascut inginerul britanic George Stephenson, cel care a construit prima cale ferata pentru locomotivele cu abur.
9 iun 68 – A decedat Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, Imparat al Imperiului Roman. A fost proclamat imparat la 13 octombrie 54, cand avea 17 ani, iar de 1 an era casatorit cu Octavia, fiica fostului imparat. Din cauza relatiilor extraconjugale ale lui Nero, mama sa, Agrippina face presiuni asupra lui, fiul ei apoi ordonand uciderea ei. Pentru Nero, in varsta de 21 de ani, matricidul a insemnat o cotitura in viata, incepand cu aceasta crima, el nu s-a mai dat in laturi de la cruzimi, procese politice si executii. In 62 a divortat de Octavia care a fost acuzata de adulter si ucisa. In 64, un foc, aprins probabil la ordinele sale (se spune ca, cu cateva luni inainte, Nero tot bombanea ca orasul fusese rau construit si ca ar trebui refacut in intregime), a distrus o mare parte din Roma. Distrugerile, stoarcerile de bani si totalul dezinteres al lui Nero pentru treburile publice au produs mari dereglari in administratia imperiului, lasat acum pe seama unor intriganti. Tezaurul statului se golise, iar jefuirea templelor si a altor institutii publice nu mai dadeau suficiente venituri. Revoltele, proclamarea lui Galba ca nou imparat si condamnarea Senatului l-au facut pe Nero sa se sinucida. A fost aspru judecat de posteritate.