9 apr 1821 – S-a nascut Charles Baudelaire, poet, traducator si critic literar si de arta francez, faimos indeosebi datorita lucrarii “Florile raului” (“Les Fleurs du mal”, 1857), care a fost, poate, cea mai importanta si mai influenta colectie de poezii publicata in Europa in secolul XIX. Dupa liceu incepe perioada interesanta din viata sa: a devenit student la drept, insa a dus o viata libertina in Cartierul Latin. Aici a avut primele contacte cu lumea literara si, de asemenea, s-a imbolnavit de boala venerica ce avea sa-i aduca in final moartea, probabil contractata de la prostituata poreclita “Sarah la Louchette”. In 1842 a intrat in posesia unei mosteniri si a inceput rapid s-o iroseasca pentru un stil de viata devenit dandy, cheltuind necumpatat pe haine, carti, picturi, mancare, vinuri scumpe si, nu in ultimul rand, pe hasis si opiu. Apoi o cunoaste pe Jeanne Duval, care, mai intai ca amanta si apoi, dupa jumatatea anilor 1850, ca persoana insarcinata cu finantele sale, avea sa-i domine viata pentru urmatorii 20 de ani. Aceasta l-a inspirat in scrierea poeziilor sale cele mai senzuale si mai pline de suferinte. Extravaganta sa continua l-a facut sa cheltuiasca jumatate de avere in numai doi ani; a cazut prada inselaciunilor si camatarilor, acumuland datorii care aveau sa-l afecteze tot restul vietii. Drept consecinta, in 1844 familia i-a impus un aranjament legal care i-a restrictionat accesul la mostenire. Finantele sale permanent restranse au facut ca starile de agonie, izolare si deznadejde din adolescenta sa revina si sa se manifeste si mai frecvent. La publicarea primei editii din “Florile raului”, in 1857, 13 dintre cele 100 de poeme au declansat actiuni in tribunal, fiind considerate o ofensa la adresa religiei si moralitatii publice. Dupa un proces de o zi, s-a hotarat scoaterea din volum a sase dintre poeme, considerate obscene, autorul fiind obligat sa suporte o amenda de 300 de franci (redusa ulterior la 50). “Les Fleurs du mal” au devenit un simbol al depravarii, morbiditatii si obscenitatii. Astfel s-a nascut legenda care-l infatiseaza pe Baudelaire drept disident condamnat si poet pornografic. Esecul volumului de la care avusese atatea asteptari a fost o lovitura puternica, restul anilor sai fiind intunecati de un pronuntat sentiment de esec. A devenit din ce in ce mai sarac, abandonand in acest timp poezia in versuri si concentrandu-se pe scrierea de poeme in proza: “Mici poeme in proza” (“Petit poemes en prose”, 1868) a fost cel mai reusit si mai inovator experiment de poeme in proza din timpul sau. Charles Baudelaire a fost recunoscut ca unul dintre cei mai mari poeti francezi ai secolului XIX, dar si ca un autor fundamental al literaturii si gandirii europene, influenta sa asupra poeziei moderne fiind uriasa.
9 apr 1872 – Samuel Percy patenteaza laptele praf.
9 apr 1838 – Inaugurarea National Gallery, celebru muzeu din Londra ce detine o impresionanta colectie de arta.
9 apr 1626 – A decedat Francis Bacon, savant, om politic si filosof britanic. Ca om de stiinta, a incercat sa ofere un fundament empiric stiintelor naturii. Din punct de vedere filosofic, Bacon a fost unul dintre primii empiristi, considerand ca experienta este singura sursa de cunoastere. Cea mai importanta lucrare a sa este “Novum Organum” (1620).
9 apr 1553 – A decedat Francois Rabelais, faimos scriitor si medic, una dintre cele mai reprezentative personalitati ale Renasterii franceze. Lucrarea care i-a asigurat un loc important in istoria literaturii este “Gargantua si Pantagruel”, opera de o maiestrie artistica fara precedent in limba franceza. In ciuda faptului ca au fost interzise de autoritatile civile si bisericesti din cauza continutului lor satiric si a umorului grosier, lucrarile sale au fost citite in intreaga Europa.
9 apr 1492 – A decedat Lorenzo de Medici, (nume complet: Lorenzo di Piero de Medici, supranumit “magnificul”), conducatorul Republicii Florentine timp de 23 de ani, in timpul Renasterii italiene. Acei ani reprezinta perioada cea mai stralucita din istoria Florentei pe care el a ridicat-o la nivelul de model al civilizatiei Renasterii si al culturii umaniste. Personalitate complexa, politician stralucit si diplomat neintrecut, a fost, de asemenea, un om de o vasta cultura si un mare protector al literaturii si artelor. Printre artistii protejati de el se numara Andrea del Verrocchio, Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio si Michelangelo Buonarroti.