8 iun 1876 – A decedat George Sand (nume real: Amandine Aurore Lucile Dupin), scriitoare franceza. Inca din copilarie s-a indragostit de viata de la tara, acest lucru reflectandu-se in multe dintre operele sale. Se casatoreste in 1822 cu baronul Casimir Dudevant, insa se plictiseste rapid, astfel ca incepe o serie de legaturi extraconjugale, printre amantii sai numarandu-se Prosper Merimee, Alfred de Musset si, mai ales, Frederic Chopin. Acesta nu o considera atragatoare, dar ea l-a curtat pana cand s-a infiripat o legatura intre ei. Desi nu-i placeau scriitoarele, Aurore il fascineaza, situand-o “deasupra tuturor femeilor”. Romanciera ii pretuieste talentul si insusirile de artist cu capul in nori. Impreuna petrec o lunga perioada de timp caracterizata de liniste, productivitate din partea compozitorului, creatiile sale fiind foarte cautate, insa boala sa – tuberculoza – se agraveaza, fiind mereu o sursa de ingrijorare. In timp ce sanatatea lui Chopin se inrautateste, relatia cu scriitoarea se deterioreaza. Certurile lor devin tot mai dure, el devenind tot mai capricios si irascibil. Ea scrie un roman a carui eroina se distruge din cauza scenelor de gelozie pe care i le face iubitul grav bolnav, intitulat “Lucrezia Floriani”, opera nefavorabila lui Chopin. Problemele familiale pun in final capat relatiei, care a durat zece ani (1837–1847). Mandria i-a impiedicat sa initieze impacarea pe care amandoi si-o doreau. Scriitoarea a devenit faimoasa (sub pseudonim) cu romanul “Indiana” (1832), un protest la adresa conventiilor care au legat o sotie nefericita de sotul ei. “Lelia” (1833) a facut si mai pregnante conceptiile sale iconoclaste despre asocierile sociale si de clasa. Teme similare, impreuna cu simpatia sa pentru oamenii saraci, sunt evidente in cele mai bune lucrari ale sale, asa-numitele romane rustice, printre care: “Balta diavolului” (1846), “Vagabondul de la tara” (1848) si “Micuta Fadette” (1849).
8 iun 1936 – S-a nascut Kenneth Geddes Wilson, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1982.
8 iun 1930 – Parlamentul il proclama pe Printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al Romaniei sub numele de Carol al II-lea.
8 iun 1916 – S-a nascut britanicul Francis Harry Compton Crick, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1962 impreuna cu James D. Watson si Maurice Wilkins.
8 iun 1838 – A fost deschisa, la Colegiul Sf. Sava din Bucuresti, prima biblioteca publica.
8 iun 1810 – S-a nascut germanul Robert Schumann, unul dintre cei mai straluciti compozitori romantici ai primei jumatati a secolului XIX. In 1831 a inceput sa compuna. Primirea fara entuziasm a primei sale simfonii, aparitia unei rani misterioase la un deget, precum si o boala lunga au condus la o tentativa de sinucidere in 1833. Si-a revenit lucrand la o publicatie muzicala. Era atras de o tanara de 16 ani, Clara Wieck, iar eforturile tatalui ei nu i-au putut impiedica sa se casatoreasca in 1840. De-a lungul carierei Schumann a compus foarte mult, dar a fost nevoie de multa vreme pentru a primi recunoasterea cuvenita. In 1854 s-a aruncat in Rin, degradarea sa mentala accentuandu-se. In acelasi an a fost internat intr-un azil unde a murit doi ani mai tarziu.
8 iun 632 – A decedat Mahomed, fondatorul religiei islamice, considerat astazi de musulmanii din toata lumea drept ultimul din sirul marilor profeti ai lui Dumnezeu (Allah). Pecetea lasata de acesta asupra istoriei este una dintre cele mai profunde si dainuitoare care au fost vreodata consemnate in paginile ei.