7 mai 1840 – S-a nascut Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai cunoscut compozitor rus al tuturor timpurilor. Muzica sa a avut intotdeauna un mare succes la public datorita melodiilor armonioase si deschise, a armoniilor impresioniste si a orchestratiei colorate si pitoresti, evocand un raspuns emotional profund. Pe timpul vietii sale, muzicienii rusi i-au atacat stilul ca fiind insuficient nationalist. In Uniunea Sovietica insa, a devenit un simbol oficial, la adresa caruia nu era tolerata nicio critica. In Europa si America de Nord, Ceaikovski a fost deseori judecat pe baza orientarii sale sexuale, iar muzica sa a fost interpretata drept o manifestare a abaterii de la norme. Inspirandu-se din muzica populara rusa, acesta a ridicat baletul la nivel de muzica simfonica. Ceaikovski este reprezentantul principal al romantismului in forma caracteristic ruseasca si datoreaza foarte multe atat traditiei muzicale franceze si italiene, cat si celei germane, exceland ca maestru al muzicii instrumentale. A murit de holera pentru ca a baut apa nesterilizata din raul Neva. Acesta este motivul oficial. Unii cred ca actul a fost deliberat, deci o sinucidere, dupa ce a fost descoperita relatia homosexuala ilegala (mereu a fost urmarit de speculatii privind orientarea sa sexuala, de care a incercat sa scape casatorindu-se cu Antonia Milioukova, o fosta eleva, insa dupa numai cateva luni homosexualitatea lui a invins, ducand la divort), pe care ar fi avut-o cu nepotul unui nobil rus. Printre lucrarile sale se numara: 3 balete celebre (“Lacul lebedelor”, 1875-1876; “Frumoasa din padurea adormita”, 1888-1889; “Spargatorul de nuci”, 1891-1892), 3 concerte pentru pian, 1 concert pentru vioara, 7 simfonii, 11 opere, 5 suite, 3 concerte pentru pian, 11 uverturi, 4 cantate, 20 de lucrari corale, 3 cvartete de coarde, 1 sextet pentru coarde si peste 100 de cantece si lucrari pentru pian.
7 mai 2007 – A decedat Octavian Paler, cunoscut scriitor, jurnalist si om politic roman.
7 mai 1941 – A decedat Sir James George Frazer, antropolog cultural scotian, cunoscut pentru una dintre cele mai importante lucrari de antropologie, “Creanga de Aur” (“The Golden Bough”, 1890-1915, 12 volume), dedicata mitologiei, credintelor si practicilor religioase ale populatiilor primitive.
7 mai 1939 – S-a nascut Sidney Altman, chimist canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1989 impreuna cu Thomas Cech.
7 mai 1938 – A decedat Octavian Goga, poet roman, membru al Academiei Romane si prim-ministru al Romaniei (1937-1938). Discursul sau poetic se identifica, prin caracterul social si national, cu miscarea de redesteptare a Transilvaniei aflata sub stapanire austro-ungara. Volume de poezii: “Poezii” (1905), “Ne cheama pamantul” (1909), “Din umbra zidurilor” (1913), “Cantece fara tara” (1916).
7 mai 1937 – A decedat George Toparceanu, important poet si publicist roman, membru corespondent al Academiei Romane. Maestru al poeziei umoristice, membru important al gruparii de la revista “Viata romaneasca” (unde cunoaste si colaboreaza cu scriitori de frunte, precum Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi sau Hortensia Papadat-Bengescu), a cultivat cu mare rafinament prozodic balada si parodia, intr-un stil unic, imbinand sentimentalismul cu ironia, ludicul si miniaturalul. Scrieri: “Parodii originale” (1916), “Amintiri din luptele de la Turtucaia” (1918), “Balade vesele si triste” (1920), “Migdale amare” (1928).
7 mai 1867 – S-a nascut Wladyslaw Stanislaw Reymont, scriitor polonez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1924.
7 mai 1861 – S-a nascut Rabindranath Tagore, poet, romancier, pictor, filosof si compozitor indian (supranumit “sufletul Bengalului” si “profetul Indiei moderne”), primul Laureat asiatic al Premiului Nobel pentru Literatura in 1913. Apreciat si influent, in calatoriile si conferintele sale internationale, a incercat sa introduca elemente ale culturii indiene in cea occidentala si invers. A sustinut frecvent independenta Indiei. Imnurile nationale ale Indiei si Bangladeshului sunt compuse din poemele sale. De asemenea, el a fost maestrul si indrumatorul poetei indiene Maitreyi Devi, cunoscuta la noi datorita legaturii cu Mircea Eliade.
7 mai 1833 – S-a nascut germanul Johannes Brahms, unul dintre cei mai importanti compozitori din perioada romantismului. Pe parcursul vietii sale s-a bucurat de o popularitate si influenta considerabile. A compus simfonii, concerte, muzica de camera, lucrari pentru pian, compozitii corale si peste 200 de cantece. Brahms a fost marele maestru al stilurilor simfonic si sonata din a doua jumatate a secolului XIX, ce poate fi considerat mostenitorul traditiei clasice a lui Franz Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart si Ludwig van Beethoven.
7 mai 1825 – A decedat italianul Antonio Salieri, cel mai cunoscut compozitor de opera din Viena in cea mai mare parte a ultimului sfert din secolul XVIII. Mutandu-se in Austria (1766), a fost compozitor al Curtii Imperiale, avand mai multi studenti de valoare, printre care Ludwig van Beethoven, Franz Peter Schubert si Franz Liszt. Pe langa cele 40 de opere, a scris multe alte piese de muzica laica si religioasa. Fiind marele rival al lui Wolfgang Amadeus Mozart, exista povesti conform carora ar fi fost implicat in moartea lui, dar care nu au nicio baza reala, marea majoritate a muzicologilor specializati in epoca respectiva fiind de parere ca acestea sunt total nefondate.