6 iun 1799 – S-a nascut Aleksandr Sergheevici Puskin, considerat cel mai mare poet romantic rus si fondatorul literaturii ruse moderne. Acesta este liderul generatiei romantice a anilor 1820. Nascut intr-o familie de aristocrati, s-a asociat unei miscari revolutionare care a culminat cu rascoala decembrista din 1825 in Sankt Petersburg. Drept urmare, a intrat imediat sub strictul control al cenzurii guvernului, fiindu-i interzis sa calatoreasca sau sa publice. In 1831 Puskin s-a casatorit cu Natalia Goncearova, devenind apropiati ai curtii tarului Nicoae I. In 1837, poetul se afla ingropat in datorii si in mijlocul zvonurilor despre relatia amoroasa a sotiei cu militarul Georges Charles de Heeckeren d’Anthes. Puskin il provoaca la duel, in urma caruia moare la doar 38 de ani. Printre cele mai de seama opere ale sale se numara: poemul romantic “Ruslan si Ludmila” (1820), tragedia istorica “Boris Godunov” (1831) si romanul in versuri “Evgheni Oneghin” (1833).
6 iun 1996 – A decedat George Davis Snell, genetician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1980 impreuna cu Baruj Benacerraf si Jean Dausset.
6 iun 1961 – A decedat Carl Gustav Jung, faimos psihiatru elvetian. Intre 1907 si 1912 a fost colaborator apropiat al lui Sigmund Freud, fiind considerat succesorul sau, dar s-a despartit de Freud cand acesta a insistat asupra faptului ca la baza nevrozelor stau cauze sexuale. In anii urmatori, a fondat psihologia analitica, reactie la psihanaliza lui Freud. Jung a introdus notiunile de personalitate extrovertita si introvertita, de arhetip si inconstient colectiv. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Psihologia inconstientului” (1912), “Tipuri psihologice” (1921), “Amintiri, vise, reflectii” (1962).
6 iun 1956 – A decedat Hiram Bingham, politician si explorator american, cel care a descoperit orasul-cetate Machu Picchu, la 24 iulie 1911 (desi localnicii stiau de existenta sa). Centru urban pre-columbian construit in jurul anului 1450, la apogeul Imperiului Incas, a fost abandonat dupa aproximativ 100 de ani in momentul sosirii conchistadorilor spanioli. In 1983 a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, iar astazi este o importanta atractie turistica.
6 iun 1948 – A decedat Louis Lumiere, faimos inventator francez. Impreuna cu fratele sau, Auguste, a lucrat la imbunatatirea kinetoscopului lui Thomas Alva Edisons. Apoi au brevetat, in 1895, combinatia lor de aparat de filmat si proiector – cinematograful. Ei au realizat primul film – “Muncitori parasind uzinele Lumiere” – prezentat contra cost unui public parizian in 1895. Au creat primele jurnale de stiri, trimitand echipe in toata lumea, pentru a filma materiale noi. Fratii Lumiere au realizat, de asemenea, inovatii fundamentale in industria fotografiei color.
6 iun 1946 – A decedat Gerhart Hauptmann, dramaturg german, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1912.
6 iun 1944 – S-a nascut Phillip Allen Sharp, genetician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1993 impreuna cu Sir Richard John Roberts.
6 iun 1943 – S-a nascut Richard Errett Smalley, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1996 impreuna cu Robert Curl si Harold Kroto.
6 iun 1933 – S-a nascut Heinrich Rohrer, fizician elvetian, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1986 impreuna cu Gerd Binnig.
6 iun 1925 – A fost fondata compania americana producatoare de automobile “Chrysler”.
6 iun 1918 – S-a nascut Edwin Gerhard Krebs, biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1992 impreuna cu Edmond Fischer.
6 iun 1899 – James Ricks patenteaza potcoava.
6 iun 1883 – A decedat Ciprian Porumbescu, compozitor si dirijor roman. In anul 1880, cu ocazia unei burse la Viena, compune colectia de douazeci de piese corale si cantece la unison, reunite in “Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani”, fiind prima lucrare de acest gen din literatura noastra. Intors in tara, Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politica, timp in care a scris piesele sale cele mai bune. In plus, a mai compus muzica pentru celebrul poem patriotic, “Pe-al nostru steag e scris Unire”. Melodia este folosita de catre Albania pentru imnul national “Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris si melodia fostului imn national romanesc, “Trei culori”. Bolnav de tuberculoza, compozitorul a murit la doar 29 de ani. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Rapsodia romana pentru orchestra”, “Serenada”, “La malurile Prutului”, “Altarul Manastirii Putna”, “Inima de roman”, “Gaudeamus Igitur”, “Oda ostasilor romani”, “Cantecul gintei latine”.
6 iun 1875 – S-a nascut Paul Thomas Mann, romancier si eseist german, ale carui romane “Casa Buddenbrook” (1900), “Moarte la Venetia” (1912) si “Muntele vrajit” (1924) i-au adus Premiul Nobel pentru Literatura in 1929. Mann a fost cel mai mare romancier german al secolului XX, la sfarsitul vietii creatiile sale literare bucurandu-se de recunoastere internationala, capatand statutul de opere clasice.
6 iun 1868 – S-a nascut Robert Falcon Scott, explorator britanic. Este cunoscut pentru ca a pierdut intrecerea cu Roald Amundsen pentru cucerirea Polului Sud, murind la intoarcere impreuna cu cei patru membri ai expeditiei.
6 iun 1850 – S-a nascut Karl Ferdinand Braun, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1909 impreuna cu Guglielmo Marconi.
6 iun 1599 – S-a nascut Diego Rodriguez de Silva y Velazquez, cel mai important pictor spaniol din secolul XVII, gigant al artei europene, fiind universal recunoscut drept unul dintre cei mai mari artisti din lume. De-a lungul intregii sale vieti s-a straduit sa redea cu cea mai mare acuratete realitatea. Astfel, tablourile sale dezvaluie privitorului intreaga individualitate a subiectilor reprezentati. S-a impus ca portretist la curtea regala din Madrid, a lui Filip al IV-lea. In aceasta pozitie, a imbinat realismul si fantezia, reinterpretand scene mitologice, istorice, foarte rar religioase. Si-a dezvoltat un stil unic, lejer, dominat de culori stralucitoare, cu o uimitoare diversitate de tuse, avand o mare influenta asupra generatiilor urmatoare. Maiestria sa consta in dizolvarea contururilor intr-un continuum de lumina si culoare, de o frumusete stranie. Printre cele mai importante picturi ale sale se numara: “Triumful lui Bachus” (1628-1629), “Fieraria lui Vulcan” (1630), “Predarea orasului Breda” (1634-1645), “Torcatoarele” (1644), “Venus la oglinda” (1647-1651).