6 iul 1907 – S-a nascut Frida Kahlo, pictorita mexicana ce ocupa un loc central in arta picturala mexicana. A suferit de poliomielita in copilarie, iar la 18 ani a fost ranita intr-un grav accident de autobuz. Ulterior, a suferit 35 de interventii chirurgicale. In timpul convalescentei a inceput sa picteze. S-a remarcat prin autoportretele de o mare complexitate, misterioase si stralucitor colorate din care multe ilustreaza suferinta fizica. S-a implicat si in politica, de partea stanga, inscriindu-se in partidul comunist. Lupta pentru emanciparea femeilor din Mexic, chiar ea fiind un exemplu prin afisarea libertatii sale de femeie moderna si chiar a bisexualitatii sale (sunt cunoscute legaturile amoroase cu celebra fotografa Tina Modotti, cu cantareata si actrita americana Josephine Baker si cu cantareata mexicana Chavela Vargas). In aceasta perioada, probabil la o intrunire politica, il intalneste pe marele pictor muralist mexican Diego Rivera, militant de stanga si el. S-au casatorit in 1929, dar s-au despartit si impacat de cateva ori, ambii avand mai multe legaturi extraconjugale. A avut expozitii in SUA si Europa. Cu trecerea timpului sanatatea i se agraveaza din ce in ce mai mult si devine aproape imobilizata in pat. A murit la varsta de 47 de ani. Casa ei din Coyoacan a devenit muzeu.
6 iul 1962 – A decedat William Cuthbert Faulkner, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX. Cele mai importante romane ale sale sunt: “Zgomotul si furia” (“The Sound and the Fury”, 1929), “Lumina de august” (“Light in August”, 1932), “Absalom, Absalom!” (1936).
6 iul 1935 – S-a nascut Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1989.
6 iul 1923 – S-a nascut Constantin Balaceanu-Stolnici, reputat medic geriatru si neurolog, antropolog, membru de onoare al Academiei Romane.
6 iul 1893 – A decedat Guy de Maupassant (nume complet: Henri Rene Albert Guy de Maupassant), considerat maestrul francez al nuvelei. Experienta de voluntar in Razboiul franco-prusian a reprezentat sursa unora dintre cele mai bune lucrari ale sale. Ulterior, in calitate de angajat al serviciului civil, a devenit protejatul lui Gustave Flaubert. A atras atentia cu “Bulgare de seu” (1880), probabil cea mai reusita nuvela a sa. In urmatorii zece ani a publicat 300 de nuvele, sase romane si trei jurnale de calatorii. In ceea ce priveste viata sa personala, se stie ca Maupassant a fost de o promiscuitate iesita din comun, inainte de a implini 25 de ani sanatatea ii era macinata de sifilis. A incercat sa se sinucida in 1892, fiind apoi internat intr-un azil, unde a si murit un an mai tarziu, la varsta de 42 de ani.
6 iul 1885 – Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima data vaccinul antirabic.
6 iul 1883 – A decedat Ciprian Porumbescu, compozitor si dirijor roman. In anul 1880, cu ocazia unei burse la Viena, compune colectia de douazeci de piese corale si cantece la unison reunite in “Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani”, prima lucrare de acest gen din literatura noastra. Intors in tara, a fost arestat pentru activitatea sa politica, timp in care a scris piesele sale cele mai bune. In plus, a mai compus muzica pentru celebrul cantec patriotic “Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzica ce este folosita astazi si de catre Albania pentru imnul national “Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris si melodia fostului imn “Trei culori”. Printre cele mai importante lucrarile ale sale se numara: “Rapsodia romana pentru orchestra”, “Serenada”, “La malurile Prutului”, “Altarul Manastirii Putna”, “Inima de roman”, “Gaudeamus Igitur”, “Oda ostasilor romani”, “Cantecul gintei latine”.
6 iul 1859 – S-a nascut Carl Gustaf Verner von Heidenstam, poet si prozator suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1916.
6 iul 1785 – Dolarul devine moneda oficiala a SUA.
6 iul 1533 – A decedat Ludovico Ariosto, poet italian. Poemul sau epic “Orlando furioso” (1516) este considerat cea mai rafinata expresie a Renasterii italiene. S-a bucurat de un succes imediat in intreaga Europa si a influentat puternic intreaga creatie poetica de mai tarziu.