Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 4 iulie

Azi, dar candva – 4 iulie

4 iul 1934 – A decedat Maria Sklodowska (mai cunoscuta ca Marie Curie), savanta poloneza, dublu laureata a Premiului Nobel pentru Fizica si pentru Chimie. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite. S-a nascut la Varsovia, aflata la acea vreme sub stapanirea Rusiei tariste. Ulterior, in 1891, pentru ca acolo femeile nu erau admise la universitate, se muta la Paris, unde studiaza la Sorbona. In 1894 il cunoaste pe fizicianul si colegul ei, Pierre Curie, cu care se va casatori pe 26 iulie 1895. Vor avea doua fiice, Irene (Laureata a Premiului Nobel pentru Chimie in 1935) si Eve. Incepe cercetari in domeniul radioactivitatii, la care se va alatura curand si sotul sau, descoperind impreuna noi elemente radioactive: poloniul si radiul. Ea a introdus in fizica termenul de “radioactivitate”. Pentru aceste cercetari primesc amandoi Premiul Nobel pentru Fizica in 1903, impreuna cu Henri Becquerel. Dupa tragica moarte a lui Pierre Curie, accidentat mortal de o trasura in 1906, Marie Curie continua singura documentarea. Este numita la catedra lui de fizica, in locul sau, devenind prima femeie care a predat la Sorbona. In 1911 i se decerneaza Premiul Nobel pentru Chimie.

4 iul 1950 – Prima emisie a postului de radio Europa Libera.

4 iul 1931 – Celebrul scriitor James Joyce si Nora Barnacle se casatoresc in Londra dupa o relatie de 27 de ani.

4 iul 1928 – Femeile din Marea Britanie dobandesc dreptul de vot.

4 iul 1848 – A decedat Francois Rene de Chateaubriand, membru al Academiei Franceze, clasic al literaturii romantice franceze. “Geniul crestinismului” (1802) sustinea valoarea crestinismului bazat pe atractia poetica si artistica a acestuia. Lucrarea a influentat multi scriitori romantici si i-a adus pretuirea lui Napoleon. Odata cu Restauratia din 1814 a devenit o figura politica majora. Alte opere importante sunt: “Rene” (1805) si “Memorii de dincolo de mormant” (6 volume, 1849-1850).

4 iul 1807 – S-a nascut Giuseppe Garibaldi, faimos revolutionar italian, considerat una dintre figurile fundamentale ale Risorgimentului italian (procesul social, politic si administrativ care a avut ca rezultat unificarea statelor din peninsula italiana intr-o singura natiune – Italia).

4 iul 1790 – S-a nascut Sir George Everest, geograf galez. Varful Everest (anterior Varful XV) a fost redenumit, in 1865, in onoarea sa.

azi dar candva 4 iulie victor babes bacteriolog fondator scoala romaneasca microbiologie4 iul 1854 – S-a nascut Victor Babes, bacteriolog si morfopatolog roman, fondator al scolii romanesti de microbiologie, membru fondator al Academiei Romane, membru corespondent al Academiei de Medicina din Paris si ofiter al Legiunii de Onoare  din Franta. Dupa studii de specialitate la Budapesta, Munchen, Viena, Berlin sau Heidelberg si dupa stagii de cercetare in laboratoarele celor mai de seama microbiologi ai vremii (Louis Pasteur la Paris, Robert Koch la Berlin), a devenit profesor de bacteriologie si histopatologie (studiaza aspectul microscopic al organelor sau al tesuturilor bolnave) la Universitatea din Budapesta. In 1886 a preluat conducerea Institutului de Bacteriologie si a creat catedra de anatomie patologica si bacteriologie a Universitatii din Bucuresti. Pionier al cercetarilor de microbiologie moderna si autor al primului tratat sistematic de bacteriologie din lume – “Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a maladiilor infectioase” in 1885, in colaborare cu Andre-Victor Cornil – Babes se numara printre cei dintai savanti care s-au ocupat de serotopie, transmiterea imunitatii prin serul animalelor imunizate, si a preconizat hemoterapia (terapie a unei boli prin transfuzie de sange), trecand apoi la serovaccinatie si la imunizarea prin complexul toxina-antitoxina. In 1890, metoda descoperita de acesta a fost folosita pentru prima data la om; astfel, a pus bazele experimentale si clinice ale seroterapiei (metoda terapeutica pentru tratarea si prevenirea unor boli infectioase prin administrarea serului luat de la un animal imunizat impotriva acestor boli). A avut valoroase contributii la studiul unor boli grave precum rabia, difteria, lepra si tuberculoza. A decoperit si a descris peste 50 de germeni patogeni. Pe langa activitatea stiintifica, Babes a avut o mare influenta in dezvoltarea medicinei veterinare si a introdus vaccinarea antirabica in Romania.

 

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *