30 mar 1853 – S-a nascut Vincent Willem van Gogh, stralucit pictor olandez. Aproape necunoscut in timpul vietii, este astazi unul dintre cei mai celebri pictori din lume. In cariera de circa 10 ani, a realizat peste 800 de picturi si 700 de desene. Si-a inceput cariera artistica la o varsta destul de inaintata – 27 de ani – si a trait o viata relativ scurta, fiind, cu toate acestea, extrem de prolific. Pe parcursul succintei sale cariere a colaborat ocazional cu alti artisti, in speta cu Paul Gauguin, pentru intemeierea unei noi miscari stilistice, fiind considerat unul dintre cei mai importanti postimpresionisti. Prietenia dintre cei doi este celebra datorita unei scene: in Ajunul Craciunului din 1888, epuizat fizic si psihic, van Gogh a cedat nervos si dupa o cearta cu Gaugain si-a taiat o jumatate din lobul urechii stangi. In aceasta ipostaza exista un autoportret foarte cunoscut azi. Opera sa a avut o mare influenta asupra picturii moderne, iar el este considerat cel mai mare pictor olandez de la Rembrandt incoace. Van Gogh concepea arta ca mijloc de expresie a personalitatii, mai degraba decat ca reproducere a realitatii. Inovatiile sale stilistice vor influenta mai tarziu fauvismul si expresionismul. Fascinatia pe care o produce pictorul nu tine doar de remarcabilele sale realizari artistice, ci si de dramatismul vietii sale tumultoase. Biografia ii este marcata in multe privinte de evolutia bolii sale mintale, ce a provocat automutilarea si incheiandu-se in mod tragic cu sinuciderea. Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numara: “Autoportret cu ureche bandajata si pipa” (1889), “Noapte instelata” (1889), “Floarea-soarelui intr-o vaza” (1889).
30 mar 1993 – A decedat Edgar Papu, eseist si critic literar roman, membru post-mortem al Academiei Romane. Este considerat unul dintre cei mai importanti comparatisti romani postbelici.
30 mar 1965 – A decedat Philip Showalter Hench, medic american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1950.
30 mar 1912 – A decedat Karl Friedrich May, unul dintre cei mai bine cotati scriitori germani ai tuturor timpurilor, cu milioane de carti vandute in intreaga lume. Trilogia “Winnetou” (1893) este cea mai cunoscuta opera a sa.
30 mar 1867 – SUA cumpara Alaska si Insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.
30 mar 1858 – Hyman Lipman patenteaza creionul cu guma.
30 mar 1844 – S-a nascut Paul Marie Verlaine, poet simbolist francez. Primele sale volume, “Poeme saturniene” (1866), “Petreceri galante” (1869), “Cantecul cel bun” (1870) si “Romante fara cuvinte” (1874), ilustreaza lirismul intens si muzicalitatea care ii vor marca mai tarziu intrega creatie. Mariajul sau cu Mathilde Maute de Fleurville a fost distrus de pasiunea sa pentru Arthur Rimbaud, cei doi scandalizand Parisul cu purtarea lor, in perioada 1872-1873. L-a impuscat pe Rimbaud cand acesta l-a anuntat ca-l paraseste si, ca urmare, in perioada 1873-1875, a fost inchis intr-o inchisoare belgiana. Este autorul probabil al “Artei poetice”, adoptata in 1882 de poetii simbolismului. “Intelepciune” (1880) exprima credinta sa religioasa si odiseea sa sufleteasca. A devenit apoi profesor de franceza si engleza. Si-a petrecut ultimii ani in saracie, dar inainte de moarte a fost platit sa tina mai multe conferinte in diferite tari. Verlaine este considerat al treilea membru important al curentului decadent, dupa Charles Baudelaire si Stephane Mallarme.
30 mar 1843 – Napoleon Guerin patenteaza incubatorul de oua.
30 mar 1746 – S-a nascut Francisco Jose de Goya y Lucientes, celebru artist spaniol ale carui picturi, desene si gravuri au provocat conflicte istorice contemporane lui si au influentat pictori importanti ai secolului XIX si XX. A fost pictorul principal al curtii regale spaniole. Cariera sa se intinde pe parcursul a mai mult de 60 de ani, fiind martor la multe schimbari socio-politice in Spania. Dupa o boala de care a suferit in 1792 si care l-a lasat fara auz, arta sa a capatat o noua dimensiune, exprimand liber observatiile introspectiilor sale. A fost un artist multilateral, producand multe panze, gravuri si desene si lucrand si ca desenator de tapiserii. Inovatiile sale picturale l-au consacrat ca unul dintre primii pictori moderni, avand un impact major asupra generatiilor de artisti din secolul XIX. Goya s-a remarcat prin sarcasmul emotional si realismul lucrarilor sale, explorand suferinta si uratenia vietii. Spre deosebire de predecesorii sai, care se exprimau intr-o maniera narativa, lucrarile lui Goya creau dramatism prin intermediul unor inovatii de conceptie extrem de moderne. Tablourile sale sunt caracterizate de o paleta indrazneata, de lipsa modelajului si de prezenta unor distorsiuni vizuale. In epoca sa, Goya a fost celebru ca portretist. Astazi este cunoscut pentru explorarile sale de adancime in psihicul uman si pentru antimilitarismul sau. Printre cele mai importante picturi ale sale se numara: “Hristos pe cruce” (1780), “Maja nuda” (circa 1800), “Maja imbracata” (circa 1801), “Saturn mancandu-si fiii” (1821).
30 mar 1633 – S-a nascut Miron Costin, cronicar roman, unul dintre primii istoriografi din literatura romana. Diplomat activ in istoria Moldovei, era apreciat drept cel mai iscusit vorbitor de latina din Moldova. A continuat “Letopisetul Tarii Moldovei” inceput de Grigore Ureche, infatisand evenimentele istorice dintre 1595 si 1661.