3 mar 1847 – S-a nascut Alexander Graham Bell, audiolog american de origine scotiana, celebru pentru inventarea telefonului (a primit brevet pentru “metoda si aparatul pentru transmiterea sunetelor vocale sau altor sunete pe cale telegrafica cu ajutorul ondulatiilor electrice, asemanatoare ca forma cu vibratiile de aer care insotesc sunetele vorbite sau alte sunete”) in 1876. Pe langa istorica inventie, acesta si-a continuat experimentele in comunicare, din laboratoarele sale de cercetare iesind fotofonul (aparat care transmite sunetele prin intermediul unei raze de lumina), grafofonul (fonograf care reproduce, de pe un cilindru pe care a fost imprimata, muzica, vocea umana etc.) sau telegraful multiplu. Pe masura ce interesul in posibilitatea zborului crescuse la sfarsitul secolului, Bell a experimentat crearea de zmeie gigantice care sa transporte oameni. In plus, a fost mereu preocupat de imbunatatirea vietii persoanelor fara auz. In acest sens, a facut cercetari medicale in vederea perfectionarii tehnicilor de invatare a vorbirii destinate acestora. Multe dintre conceptiile sale sunt puse in practica abia in zilele noastre, iar altele nici nu au fost cercetate aprofundat. Anvergura geniului sau inventiv este reprezentata doar partial de cele 18 brevete acordate in numele sau si de cele 12 impartite cu colaboratorii sai. Printre acestea se numara 14 brevete pentru telefon si telegraf, 4 pentru fotofon, unul pentru fonograf, 5 pentru vehicule aeriene, 4 pentru hidroavioane si doua pentru o celula de seleniu.
3 mar 1999 – A decedat Gerhard Herzberg, chimist canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1971.
3 mar 1934 – Faimosul gangster american John Herbert Dillinger Jr. evadeaza din inchisoare cu ajutorul unui pistol din lemn. John Edgar Hoover, directorul FBI-ului, il supranumise “inamicul public numarul 1” al anilor ’30, pe cand pentru altii era un Robin Hood american. Interesant este ca sfarsitul acestui jefuitor de banci este legat de o romanca, Ana Cumpanas (cunoscuta ca Anna Sage in SUA). Locuind ilegal in Chicago unde-si deschisese un bar/bordel (initial pensiune), aceasta l-a cunoscut pe Dillinger (avea nevoie de interlopi pentru a se aproviziona cu alcool). A fost de acord sa coopereze cu FBI-ul, tradandu-l pentru a nu fi deportata, dar si in schimbul unei sume de bani. Urma sa-l atraga pe infractor intr-o cursa: trebuia sa-l duca la un cinematograf imbracata intr-o rochie portocalie, pentru a fi recunoscuta de FBI (rochia sa parea rosie in lumina slaba, de aici porecla ei celebra, “femeia in rosu”). In lupta cu agentii federali care impanzisera locatia, Dillinger a fost ucis (22 iulie 1934). Aceasta poveste a constituit subiectul romanului “Femeia in rosu” (1990), scris de Adriana Babeti, Mircea Mihaies si Mircea Nedelciu, dar si al unui blockbuster hollywoodian – “Public Enemies” (“Inamicii publici”, 2009), cu Johnny Depp, Christian Bale si Marion Cotillard, in regia lui Michael Mann).
3 mar 1918 – S-a nascut Arthur Kornberg, biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1959 impreuna cu Severo Ochoa.
3 mar 1895 – S-a nascut Ragnar Anton Kittil Frisch, economist norvegian, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 1969.
3 mar 1879 – S-a nascut biochimistul american Elmer Verner McCollum, cel care a descoperit vitaminele A, B si D. Tot acesta a introdus si sistemul de denumire a vitaminelor.