3 ian 1892 – S-a nascut John Ronald Reuel Tolkien, scriitor si lingvist britanic. Si-a dedicat intreaga viata scrierii de povestiri despre o lume imaginara, intentia sa fiind aceea de a depasi limitele genului fantastic pentru a atinge statutul de legenda, avand in cele din urma o influenta considerabila asupra intregii lumi. A ajuns renumit datorita trilogiei epice fantastice “Stapanul inelelor” (“The Lord of the Rings”, 1954-1955), formata din “Fratia inelului” (“The Fellowship of the Ring”), “Cele doua turnuri” (“The Two Towers”) si “Intoarcerea regelui” (“The Return of the King”). “Hobbitul”, (“The Hobbit”, 1937) a servit ca introducere la trilogie. Situata in trecutul mitologic, extrem de inventiva, povesteste lupta dintre regatele binelui si al raului pentru a detine un inel magic care controleaza echilibrul de putere din lume. In anii ’60, popularitatea trilogiei in randul tinerilor a transformat-o intr-un adevarat fenomen socio-cultural. Tolkien a oferit un nou avant genului fantastic, scrierile sale generand noi miscari in domeniul literaturii pentru copii, dezvoltand fantezia ca gen literar.
3 ian 1959 – Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat american.
3 ian 1899 – Prima utilizare a cuvantului “automobil” a aparut intr-un editorial din “New York Times”.
3 ian 1875 – A decedat Pierre Athanase Larousse, enciclopedist, lexicograf si publicist francez. Fiu de fierar, a primit o bursa pentru a studia la Versailles. Si-a fondat propria editura, “Libraria Larousse”, in 1852. A publicat manuale, carti de gramatica si dictionare, insa lucrarea sa reprezentativa, reflectand dorinta lui de “a invata totul pe toata lumea”, a fost “Marele dictionar universal al secolului XIX” (“Grand Dictionnaire universel du XIXe siecle”, 1866-1876), continand 17 volume si peste 1500 de pagini. Libraria “Larousse” continua sa publice enciclopedii in mai multe volume, precum si dictionare.
3 ian 1871 – Americanul Henry Bradley patenteaza margarina.
3 ian 106 i.Hr. – S-a nascut Marcus Tullius Cicero, om de stat, avocat, jurist, savant si scriitor roman. Opera sa include lucrari de retorica, oratorie, tratate politice si filosofice si scrisori. In epoca moderna, este considerat cel mai mare orator roman, cel care a inovat ceea ce astazi se numeste retorica ciceroniana. Printre lucrarile sale se numara: “Despre orator”, 55 i.Hr., “Despre stat”, 54 i.Hr., “Despre legi”, 52 i.Hr., “Despre indatoriri”, 44 i.Hr., “Filosofia academica”.