27 mai 1840 – A decedat Niccolo Paganini, violonist si compozitor italian, faimos virtuoz al viorii, fiind considerat unul dintre cei mai mari violonisti din toate timpurile, avand o intonatie si o tehnica inovativa perfecte. Si-a manifestat geniul inca de la varsta de 9 ani, cand a debutat ca muzician intr-o orchestra. Dupa concertele sustinute, ziarele vuiau de zvonuri cum ca muzica lui Paganini are legatura cu maleficul, iar cel ce manuia arcusul incheiase un pact cu diavolul, sau era chiar diavolul in persoana. Invidia si teama de a nu-si pierde castigurile i-au determinat pe multi alti violonisti sa-i stea impotriva si sa umple presa de zvonuri neadevarate. Ajuns la maturitate, artistul era o adevarata spaima pentru violonistii vremii. Vioara lui scotea niste sunete ce impietrea auditoriul, iar ca reactie, cei mai multi isi faceau semnul crucii. Concertele prin orasele Italiei adunau sute de oameni, insa faima nu parea sa-i ramana favorabila. Nici Papalitatea nu era de partea gigantului viorii. Pentru ca nu accepta sa cante in biserici precum ceilalti violonisti, Biserica a inceput sa fie partasa la destramarea vietii sale. Numeroasele sale compozitii includ “24 Capricii” (1801-1807) pentru vioara solo si 6 concerte pentru vioara.
27 mai 1988 – A decedat Ernst August Friedrich Ruska, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1986 impreuna cu Gerd Binnig si Heirich Rohrer.
27 mai 1987 – A decedat John Howard Northrop, biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1946 impreuna cu James Sumner si Wendell Stanley.
27 mai 1984 – Inaugurarea oficiala a Canalului Dunare – Marea Neagra, considerat al treilea canal de navigatie ca importanta dupa Suez si Panama.
27 mai 1938 – Conducatorul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de munca silnica.
27 mai 1923 – S-a nascut Henry Alfred Kissinger, diplomat american, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1973.
27 mai 1910 – A decedat Robert Koch, bacteriolog german care a descoperit bacilii tuberculozei (1882) si holerei (1883), Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1905.
27 mai 1897 – S-a nascut Sir John Douglas Cockcroft, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1951 impreuna cu Ernest Walton.
27 mai 1894 – S-a nascut Louis-Ferdinand Celine (nume real: Louis-Ferdinand Destouches), scriitor francez. Romanul sau “Calatorie la capatul noptii” (1923) l-a consacrat ca important novator. In 1936 publica “Moarte pe credit”. Dupa aceste romane, a devenit extrem de conservator, antisemit si mizantrop. Dupa Al Doilea Razboi Mondial a fugit in Danemarca, fiind banuit de colaborare cu nazistii, insa mai tarziu a fost reabilitat. Printre ultimele sale romane se numara: “De la un castel la altul” (1957), “Nord” (1960) si “Rigodon” (1969).
27 mai 1564 – A decedat teologul Jean Calvin, cel mai important reformator protestant francez si personalitatea cea mai marcanta a celei de-a doua generatii a Reformei protestante. Interpretarea pe care a adus-o crestinismului, exemplificata cel mai bine in lucrarea “Institutiile religiei crestine” (1536, elaborata in editiile ulterioare) si modelele institutionale si sociale pe care le-a schitat pentru Geneva au influentat profund protestantismul din Europa si America de Nord. Forma calvinista a protestantismului a avut un impact major asupra formarii lumii moderne.