24 mai 1543 – A decedat Nicolaus Copernic, faimos astronom polonez care a avansat ipoteza conform careia planetele se rotesc in jurul Soarelui aflat in repaus, Pamantul fiind o planeta care, pe langa faptul ca orbiteaza anual Soarele, se roteste o data pe zi in jurul propriei axe. Aceasta reprezentare a spatiului se numeste sistem heliocentric sau centrat pe Soare, depasind teoria geocentrica a lui Ptolemeu care plasa Pamantul in centrul Universului. Teoria sa a avut urmari dintre cele mai importante pentru ganditorii care au contribuit ulterior la revolutia stiintifica, printre care figuri de prim rang, precum Galileo Galilei, Johannes Kepler, Rene Descartes sau Isaac Newton. Lucrarea sa fundamentala este “Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti” (1530).
24 mai 1943 – Celebrul doctor Josef Mengele devine ofiterul sef medical al lagarului de concentrare Auschwitz-Birkenau.
24 mai 1940 – S-a nascut Iosif Aleksandrovici Brodski, poet rus, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1987.
24 mai 1908 – Este inaugurat Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa.
24 mai 1905 – S-a nascut Mihail Alexandrovici Solohov, scriitor rus, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1965.
24 mai 1844 – Samuel Morse a transmis primul mesaj telegrafic.
24 mai 1686 – S-a nascut Daniel Gabriel Fahrenheit, fizician german, unul dintre fondatorii termometriei. Si-a petrecut aproape toata viata in Olanda, unde s-a dedicat studierii fizicii si fabricarii de instrumente meteorologice de precizie. Este foarte cunoscut pentru inventarea unui termometru cu alcool (1709), a unui termometru cu mercur (1714) si pentru dezvoltarea scarii de temperatura Fahrenheit.