Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 23 ianuarie

Azi, dar candva – 23 ianuarie

23 ian 1989 – A decedat Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali Domenech (cunoscut ca Salvador Dali), pictor si gravor spaniol, cel mai de seama reprezentant al curentului suprarealist in arta. Gratie operei sale, dar si aparitiilor excentrice si megalomaniei sale, Dali a devenit o celebritate mondiala, care a reusit sa foloseasca forta mass-mediei pentru a-si spori averea si gloria. Picturile sale descriu o lume de vis, in care obiectele obisnuite, pictate cu realism meticulos, sunt juxtapuse, deformate sau metamorfozate in moduri bizare. In cea mai faimoasa lucrare a sa, “Persistenta memoriei” (1931), niste ceasuri se topesc intr-un peisaj straniu. In 1929 o intalneste pe Gala Diaconov, sotia poetului francez Paul Eluard (unul dintre fondatorii suprarealismului in poezie), pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vietii lui. Reuseste sa o desparta de Eluard, Gala devenindu-i nu numai sotie, dar si muza inspiratoare, reprezentand-o in multe din picturile sale. Chiar daca in 1934 este exclus din grupul artistilor suprarealisti, Dali inventeaza propria metoda, numita “paranoico-critica”. In 1938 expune la Paris, fiind primit in cercul suprarealistilor de acolo. Intre 1939 si 1948 traieste la New York, unde expozitiile sale au mare succes. Artistul se complace intr-o mandrie provocatoare si creeaza imagistica provocatoare in care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei si putrefactiei, dovedind o uimitoare precizie si o atentie obsesiva pentru detalii. Se plimba pe strazile New York-lui cu un clopotel, pe care il folosea pentru a atrage atentia asupra sa. Cand acorda interviuri, vorbea despre sine la persoana a treia, folosind formularea “divinul Dali”. Pana in ultima perioada a vietii lui, Dali a continuat sa alimenteze pana la extrem faima sa de artist excentric, original pana la limita delirului. Printre tablourile sale se numara: “Joc lugubru” (1929), “Umbra Sfinxului pe nisip” (1931), “Retrospectiva unui bust de femeie” (1933), “Ajustarea dorintei” (1929), “Canibalism autumnal” (1936), “Gala arzand” (1936/1937), “Somnul” (1937), “Rastignirea” (1954).

23 ian 1944 – A decedat  Edvard Munch, pictor si gravor norvegian, reprezentant de marca al traditiei artistice europene, unul dintre pionerii artei moderne. Copilaria nefericita, cand isi pierde ambii parinti, fratele si o sora, precum si boala mintala a unei alte surori i-au marcat viata si creatia. A primit o educatie formala insuficienta, dar incurajarea prietenilor sai artisti si influentele impresionismului si postimpresionismului l-au ajutat sa-si formeze un stil original si rafinat. Tablourile sale au adus o contributie importanta in arta moderna, iar faimoasa lucrare “Strigatul” (1893) este in general vazuta ca un simbol spiritual al angoasei omului modern. In prim plan tipa un om, al carui trup contorsionat convulsiv si gestul mainilor care cuprind capul tradeaza o spaima nemasurata. Chipul galbui se armonizeaza cu craniul cadaveric. Culorile mediului simbolizeaza starea psihica a personajului, albastrul intunecat retine glasul sfasietor si-l reflecta cu ecou intr-un golf larg, pana sub cerul stralucitor, de un rosu sangeriu. Exista 50 de versiuni diferite ale acestei lucrari. Gravurile, litografiile, lucrarile in tehnica pointe seche si xilogravurile pastreaza atat stilul cat si tema picturilor sale. Stilul lui Munch i-a inspirat pe expresionistii germani, dar si pe doi importanti pictori austrieci, Oskar Kokoschka si Egon Schiele. Rod al starilor sale psihice, panzele sale creeaza o atmosfera tensionata, anxioasa si depresiva. Culorile sale au o profunda semnificatie simbolica, iar personajele au chipurile supte si trupurile flasce. Alte tablouri ale lui Munch:  “Dimineata”, 1884, “Inger in negru”, 1884, “Vampirul”, 1893, “Furtuna”, 1893, “Autoportret cu tigareta”, 1895, “A doua zi”, 1895, “Dansul vietii”, 1899-1900, “Madonna”, 1893-1894.

23 ian 1929 – S-a nascut John Charles Polanyi, chimist canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1986 impreuna cu Dudley Robert Herschbach si Yuan Tseh Lee.

23 ian 1918 – S-a nascut Gertrude Belle Elion, biochimista americana, Laureata a Premiului Nobel pentru Medicina in 1988 impreuna cu George Herbert Hitchings si James Black.

23 ian 1907 – S-a nascut Hideki Yukawa, fizician japonez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1949.

23 ian 1876 – S-a nascut Otto Paul Hermann Diels, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1950 impreuna cu Kurt Alder.

23 ian 1832 – S-a nascut Edouard Manet, pictor si gravor francez, adesea considerat a fi la originea artei moderne. O prezenta controversata pe scena artei moderne, acesta a anticipat impresionismul prin pensulatia degajata, prin culorile saturate, prin aplatizarea perspectivei, prin absenta tuturor subiectelor considerate importante in vremea sa si prin focalizarea pe scene pasagere ale vietii contemporane. Panzele sale infatiseaza scene din istoria moderna, instantanee ale vietii de noapte pariziene, imagini ale unor oraseni aflati in aer liber, portrete si naturi statice. Opera lui controversata inspira un grup de artisti de avangarda ce vor initia impresionismul. Lucrarile sale pun accentul pe momentele trecatoare ale vietii moderne. Stilul sau se caracterizeaza printr-un realism sincer si necrutator. Pentru a pune in discutie abordarea traditionala a picturii, el nu s-a rezumat la explorarea subiectului lucrarilor sale, ci a dezvaluit in mod provocator insasi mecanica actului pictural, tusele sale fiind lasate intentionat nefinisate, la vedere. A fost o figura revolutionara, creand o punte de legatura intre doua miscari: realismul si impresionismul. Desi a fost admirat de impresionisti, fiind un sustinator al acestei miscari, nu s-a considerat niciodata unul dintre ei. Rezistenta criticilor la opera sa s-a manifestat pana spre sfarsitul carierei sale. Abia in secolul XX valoarea sa a fost reconsiderata de istoricii si criticii de arta. Abordarea indrazneata si nesupusa regulilor i-a asigurat lui Manet un loc important in istoria artei moderne. Printre tablourile sale se numara: “Dejun pe iarba” (1863), “Olympia” (1863), “Bar la Folies-Bergere” (1882), “Toreadorul mort” (1864), “Flautistul” (1866), “Balconul” (1868), “Gustarea” (1868).
 
23 ian 1783 – S-a nascut Stendhal (nume real: Henri-Marie Beyle), scriitor francez. Pleaca la 16 ani de acasa pentru a scapa de comportamentul autoritar al tatalui sau, iar din 1806 a servit in armata lui Napoleon. Dupa caderea Imperiului Francez, in 1814, s-a stabilit in Italia. Dupa dezamagiri politice si sentimentale, s-a intors la Paris. In perioada 1821-1830, una de viata sociala si culturala activa, a scris lucrari printre care si capodopera sa, “Rosu si negru” (1830), un impresionant studiu de caracter al unui tanar ambitios, si, totodata, o descriere patrunzatoare a perioadei Restauratiei franceze. Cealalta opera importanta a sa, “Manastirea din Parma” (1839), este remarcabila prin fina redactare a psihologiei umane si prin portretele subtil conturate.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *