23 apr 1616 – A decedat William Shakespeare, celebru actor, dramaturg si poet englez, adesea numit poet national al Angliei, considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor si cel mai mare scriitor de limba engleza. Acesta ocupa o pozitie unica in literatura lumii. Reputatia niciunui alt poet sau romancier nu se poate compara cu cea a lui Shakespeare, ale carui piese, scrise la sfarsitul secolului XVI si inceputul secolului XVII sunt jucate si citite astazi mai frecvent si in mai multe tari decat oricand in istorie. Acesta a declansat o revolutie culturala, rasturnand o traditie ce-si avea originile de pe vremea lui Aristotel, conform careia arta imita natura. Shakespeare a combinat tragedia, comedia, istoria si drama, devenind venerat atat de mase cat si de lumea regala. Din cauza faptului ca se cunosc putine detalii concrete despre viata sa, au aparut chiar si voci care sustin ca geniul dramaturgiei nici nu ar fi existat vreodata, Shakespeare fiind un simplu pseudonim in spatele caruia s-ar fi ascuns o personalitate sau alta (Francis Bacon sau Christopher Marlowe). Printre cele 37 de piese de teatru se numara: comedii: “Zadarnicele chinuri ale dragostei” (“Love’s Labour’s Lost”), “Comedia erorilor” (“The Comedy of Errors”), “Imblanzirea scorpiei” (“The Taming of the Shrew”), “Visul unei nopti de vara” (“A Midsummer Night’s Dream”), “Negutatorul din Venetia” (“The Merchant of Venice”), “Nevestele vesele din Windsor” (“The Merry Wives of Windsor”), “Mult zgomot pentru nimic” (“Much Ado About Nothing”), “Cum va place” (“As You Like It”), “Totul e bine cand se termina cu bine” (“All’s Well That Ends Well”), “Furtuna” (“The Tempest”); istorice: “Richard al II-lea”, “Richard al III-lea”, “Henric al IV-lea”, “Henric al V-lea”, “Henric al VI-lea”; tragedii: “Romeo si Julieta”, “Troilus si Cresida”, “Titus Andronicus”, ”Iulius Caesar”, “Macbeth”, “Hamlet”, “Regele Lear” (“King Lear”), “Othello”, “Antoniu si Cleopatra”.
23 apr 1960 – A decedat Max von Laue, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1914.
23 apr 1894 – S-a nascut Gib Mihaescu, prozator roman. S-a afirmat alaturi de Camil Petrescu si Hortensia Papadat-Bengescu ca unul dintre creatorii romanului romanesc de analiza psihologica: “Rusoaica” (1933), “Donna Alba” (1935); nuvele: “Bratul Andromedei” (1930), “Femeia de ciocolata” (1933), “Zilele si noptile unui student intarziat” (1934).
23 apr 1858 – S-a nascut Max Karl Ernst Ludwig Planck, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1918.
23 apr 1616 – A decedat Miguel de Cervantes Saavedra, romancier spaniol, cea mai importanta si celebra personalitate din literatura spaniola, creatorul faimosului personaj Don Quijote. Episoadele esentiale din viata sa sunt: soldat fiind, in batalia de la Lepanto (1570) a fost impuscat de doua ori in piept, al treilea glont lovindu-i bratul stang; apoi, in 1575, corabia pe care se afla (intorcandu-se din Italia) a fost capturata de corsarii berberi, iar Miguel si fratele sau Rodrigo au fost vanduti ca sclavi in Alger, centrul comertului cu sclavi crestini din lumea musulmana. Faptul ca s-au gasit asupra sa scrisori de recomandare semnate de don Juan de Austria si de ducele de Sessa i-a facut pe rapitori sa creada ca Cervantes era o persoana foarte importanta si ca puteau obtine o recompensa buna. Acolo si-a castigat un renume in randul prizonierilor datorita curajului si calitatilor de conducator. In cele din urma, in 1580, la trei ani dupa ce Rodrigo si-a castigat libertatea, familia lui Miguel , cu ajutorul si interventia calugarilor trinitari, a strans 500 de scuzi de aur necesari pentru eliberarea sa. Acest episod aventuros din viata lui a furnizat subiecte pentru cateva dintre operele sale literare, printre care Don Quijote. Intors in Spania, Cervantes si-a petrecut aproape tot restul vietii intr-un mod total diferit fata de anii plini de actiune si curaj. Era mereu in criza de bani si trebuia sa se resemneze cu slujbe plictisitoare si solicitante. Actele lui de vitejie din batalia de la Lepanto nu i-au adus rasplata la care se asteptase, euforia trecuse. Abia peste 25 de ani a cunoscut succesul cu Don Quijote. In 1584 se casatoreste cu Catalina de Salazar y Palacios, mai tanara cu 18 ani decat el, dar a divortat dupa doi ani, fara sa fi avut vreun copil. Romanul sau, “El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha” (1605-1615), una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale, a fost tradus in peste 60 de limbi. Chiar si astazi se publica noi editii, iar dezbaterile critice asupra operei sale continua nestingherite inca din secolul XVIII. Datorita reprezentarilor pe scara larga in arta, teatru si film, personajele Don Quijote si Sancho Panza sunt, probabil, mult mai familiare din punct de vedere vizual oamenilor decat oricare alt personaj din literatura mondiala. Influenta lui Miguel de Cervantes in literatura universala se vede din raspandirea termenului “donquijotesc” si din faptul ca limba spaniola moderna a fost numita “limba lui Cervantes”.