22 mai 1957 – A decedat George Bacovia, unul dintre cei mai importanti poeti romani. Inzestrarea artistica l-a impins sa debuteze de timpuriu, la 18 ani, dar primele plachete de versuri (“Plumb”, 1916; “Scantei galbene”, 1926) nu sunt remarcate. Abia volumul “Poezii” (1929) aduce recunoasterea lui ca voce poetica distincta si il consacra ca scriitor modern. Este creatorul unei formule lirice originale, in care imbina sugestii simboliste si expresioniste in configurarea unui univers tematic obsesiv si dramatic. Reuseste, cu un numar limitat de motive, culori si senzatii, sa sugereze uratul, plictiseala si monotonia vietii in orasele de provincie, apasate de nevroze, socand simturile pana la paroxism. Cenusiul, galbenul stins, movul, frigul, umezeala, croncanitul de corbi, macabrul existentei si al sunetelor, extinctia aproape generala domina poezia sa, marcata de obsesia agoniei. In plan personal, se stie ca Bacovia a trait din slujbe modeste si efemere si dintr-o pensie oferita de Societatea Scriitorilor Romani.
22 mai 1997 – A decedat biologul american Alfred Day Hershey, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1969 impreuna cu Max Delbruck si Salvador Luria.
22 mai 1983 – A decedat Albert Claude, biolog belgian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974 impreuna cu George Palade si Christian de Duve.
22 mai 1972 – Ceylon devine Republica Sri Lanka.
22 mai 1927 – S-a nasacut George Andrew Olah, chimist maghiar, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1994.
22 mai 1885 – A decedat Victor-Marie Hugo, poet, romancier si dramaturg, cel mai important scriitor romantic francez, membru al Academiei Franceze. Operele sale celebre in toata lumea sunt: “Notre-Dame de Paris” (1831) si “Mizerabilii” (1862).
22 mai 1859 – S-a nascut Sir Arthur Conan Doyle, scriitor britanic, creatorul faimosului detectiv Sherlock Holmes.
22 mai 1813 – S-a nascut Richard Wilhelm Wagner, compozitor, dramaturg si teoretician al artei germane, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai romantismului muzical. Operele sale au avut o influenta revolutionara asupra muzicii occidentale, fie prin extinderea descoperirilor sale, fie prin reactiile impotriva acestora. Tipul de drama muzicala creat de Wagner a fost o realizare fantastica, din punctul de vedere al dimensiunii si sferei artei sale. Metoda sa a fost de a condensa materialul disponibil – versiuni ale legendei alese – intr-o schema dramatica foarte coerenta. Rezultatul a fost o noua forma de arta, a carei trasatura distinctiva a fost un simbolism profund si complex, ce functioneaza pe 3 planuri: dramatic, verbal si muzical. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Olandezul zburator” (1843), “Tristan si Isolda” (1865), “Parsifal” (1882) si marea sa tetralogie “Inelul Nibelungilor” (1869-1876). Influenta lui Wagner ca dramaturg muzical si compozitor a fost foarte puternica, mare parte din istoria ulterioara a muzicii fiindu-i tributara. In ceea ce priveste viata personala, acesta s-a casatorit cu Cosima Francesca Gaetana Liszt (fiica celebrului pianist austriac Franz Liszt), cu care a avut 3 copii. A murit in urma unui atac de cord, in culmea gloriei.
22 mai 337 – A decedat Constantin cel Mare (nume real: Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus), primul imparat roman care a adoptat crestinismul. Sub patronajul sau, crestinatatea a inceput sa se dezvolte ca religie universala. A pus capat persecutiilor crestinilor si a acordat pamanturi si privilegii speciale bisericii. In 324 a mutat capitala Imperiului Roman de la Roma pe locul unde se afla Bizantul, loc pe care l-a numit Constantinopol. Constantin cel Mare a fost sanctificat de Biserica Ortodoxa.