21 mar 1685 – S-a nascut Johann Sebastian Bach, compozitor german din perioada baroca, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. A fost cel mai renumit membru al unei familii de muzicieni originara din nordul Germaniei. Desi in timpul vietii a fost cunoscut mai degraba ca un virtuoz al clavecinului, organist si constructor de orgi, Bach este considerat astazi unul dintre cei mai importanti compozitori ai tuturor timpurilor. Este celebru mai ales pentru “Concertele brandenburgice”, “Clavecinul bine temperat”, “Missa in si minor” si numeroase alte capodopere ale muzicii bisericesti si instrumentale. Bach s-a casatorit in 1707 cu Maria Barbara, cu care a avut 7 copii, din care numai 4 au supravietuit bolilor copilariei. Dupa moartea acesteia, Bach s-a recasatorit in 1721 cu Anna Magdalena Wilcke, o tanara soprana cu 17 ani mai tanara decat el, cu care a avut o lunga casnicie fericita. Impreuna au avut 13 copii. Toti fiii lui au aratat un deosebit talent pentru muzica, multi dintre ei devenind muzicieni consacrati: Wilhelm Friedemann Bach, Johann Gottfried Bernhard Bach, Johann Christoph Friedrich Bach, Johann Christian Bach si Carl Philipp Emanuel Bach. Marele compozitor a trait intr-o perioada importanta in istoria muzicii, reusind sa incorporeze in opera sa principalele stiluri, forme si traditii nationale dezvoltate de generatiile anterioare si sa le imbogateasca prin deosebita sa capacitate de sinteza. In ciuda acestor lucruri, muzica lui Bach a fost neglijata timp de aproximativ 50 de ani de la moartea sa (1750). Era un lucru normal, in vremurile lui Haydn si Mozart, nimeni nu se putea arata interesat de un compozitor considerat demodat inca din timpul vietii, mai ales ca muzica sa nu era accesibila tuturor, iar jumatate din compozitiile sale (cantatele bisericesti) deveneau inutile odata cu modificarile aparute in gandirea religioasa.
21 mar 1963 – Vestita inchisoare Alcatraz (situata in Golful San Francisco) este inchisa. Datorita securitatii ideale (este o insula stancoasa in largul marii, cu o suprafata de 9 hectare), aici a fost incarcerat si renumitul gangster Al Capone. Conform statisticilor, s-ar parea ca niciun detinut n-ar fi reusit sa scape viu de aici; cei care au incercat au sfarsit impuscati, inecati in apa rece sau devorati de rechini. Astazi, fosta inchisoare este deschisa publicului.
21 mar 1935 – Persia adopta o noua denumire – Iran.
21 mar 1932 – S-a nascut Walter Gilbert, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1980 impreuna cu Paul Berg si Frederick Sanger.
21 mar 1886 – S-a nascut George Toparceanu, poet, prozator si publicist roman, membru corespondent al Academiei Romane. Maestru al poeziei umoristice, membru important al gruparii de la revista “Viata romaneasca”, a cultivat cu mare rafinament prozodic balada si parodia, intr-un stil unic, imbinand sentimentalismul cu ironia, ludicul si miniaturalul. In 1912 se casatoreste cu invatatoarea Victoria Iuga, cu care a avut un fiu, Gheorghe. Casnicia se va destrama, ulterior infiripandu-se o poveste de dragoste discreta intre el si poeta Otilia Cazimir. Scrieri: “Parodii originale” (1916), “Balade vesele si triste” (1920), ”Amintiri din Bulgaria si schite usoare” (1920), “Migdale amare” (1928), “Minunile Sfantului Sisoe”, “Amintiri din luptele de la Turtucaia” (1918), “Pirin-Planina, epizoduri tragice si comice din captivitate” (1936).