21 iun 1905 – S-a nascut Jean-Paul Sartre (nume complet: Jean-Paul Charles Aymard Sartre), scriitor si filosof francez, cel mai important reprezentant al existentialismului, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1964. A influentat profund generatia care i-a urmat, in special tineretul din perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu doar prin filosofia si opera sa literara, ci mai ales ca intelectual angajat. La Sorbona o cunoaste pe Simone de Beauvoir, o figura de marca a existentialismului si feminismului in Franta, cu care va lega pe parcursul intregii vieti o relatie de iubire si prietenie devenita legendara. Alaturi de aceasta, va construi proiectul existentialist, deopotriva etic, filosofic si literar, al intelectualului angajat (personalitate angajata in viata publica). In 1943 publica cea mai importanta opera a sa, care a pus bazele existentialismului in Franta, “Fiinta si neantul” (“L’Etre et le neant”). Sartre este celebru pentru ca a refuzat Premiul Nobel pentru Literatura. Prevazator, acesta a trimis o scrisoare secretarului Academiei Suedeze:
“Domnule Secretar,
Dupa anumite informatii de care am luat cunostinta astazi, as avea anul acesta unele sanse sa obtin premiul Nobel. Desi ar fi prezumtios sa ma pronunt asupra unui vot inainte ca el sa aiba loc, imi iau libertatea de a va scrie pentru a risipi sau a evita o neintelegere. Va asigur mai intai, Domnule secretar, de profunda mea stima pentru academia suedeza si premiul cu care ea a onorat atatia scriitori. Cu toate acestea, din niste motive care imi apartin si din altele care sunt mai obiective, doresc sa nu figurez pe lista laureatilor posibili, si nu pot si nici nu vreau, nici in 1964, nici mai tarziu, sa accept aceasta distinctie onorifica.
Va rog, Domnule secretar, sa acceptati scuzele mele si sa credeti in inalta consideratie pe care v-o port,
J.-P. Sartre.”
Scrisoarea n-a fost deschisa decat dupa ce votul a avut loc. La 22 octombrie 1964, un membru al Academiei anunta oficial: “Premiul Nobel din acest an a fost atribuit scriitorului francez Jean-Paul Sartre pentru opera sa care, prin spiritul de libertate si prin cautarea adevarului pe care le reprezinta, a exercitat o vasta influenta asupra epocii noastre.”
Sartre a fost nevoit sa scrie inca o scrisoare Academiei, subliniind refuzul: “Motivele personale sunt urmatoarele: refuzul meu nu e un act improvizat. Am refuzat intotdeauna distinctiile oficiale. Dupa razboi, in 1945, cand mi s-a propus legiunea de onoare, am refuzat desi aveam prieteni care erau in guvern. La fel, n-am dorit niciodata sa intru in College de France asa cum mi-au sugerat unii dintre prietenii mei. (…) Nu e acelasi lucru daca semnez Jean-Paul Sartre sau daca semnez Jean-Paul Sartre laureat al premiului Nobel. (…) Un scriitor trebuie sa refuze sa se lase transformat in institutie, chiar daca acest lucru are loc sub formele cele mai onorabile, cum este cazul acum.” Sartre a murit la varsta de 75 de ani, in urma unei embolii pulmonare, fiind intens omagiat.
21 iun 1957 – A decedat Johannes Stark, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1919.
21 iun 1527 – A decedat Niccolo Machiavelli, celebru diplomat, secretar in cadrul Republicii Florentine, filosof politic si scriitor italian. Si-a atras reputatia de ateu si de cinic imoral in urma faimoasei sale opere “Principele” (1531). De la numele sau deriva termenii “machiavelic” si “machiavelism”.