20 mai 1988 – A decedat Ana Aslan, medic roman specialist in gerontologie, profesor si om de stiinta, membra a Academiei Romane. A infiintat Institutul de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti, in 1952, primul din lume. A fost membra a Academiei de Stiinte din New York, membra a Societatii Nationale de Gerontologie din Chile, membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala, membra de Onoare a Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative. A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital H3. De acest produs anti-imbatranire s-au folosit mari personalitati ca: Charles De Gaulle, Nikita Hrusciov, Indira Ghandi, J. F. Kennedy, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Mao Zedong. Ana Aslan a inventat, in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu, produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980. A primit numeroase distinctii importante, printre care “Merito della Republica” in Italia, Cavaler al Ordinului “Palmes academiques” in Franta, “Crucea de Merit” in Germania, Profesor Honoris Causa si Doctor emerit al Universitatii Braganca Paulista din Brazilia.
20 mai 2005 – A decedat Paul Ricoeur, unul dintre cei mai importanti filosofi francezi contemporani.
20 mai 1940 – A decedat Carl Gustaf Verner von Heidenstam, scriitor suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1916.
20 mai 1918 – S-a nascut Edward B. Lewis, genetician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1995 impreuna cu Christiane Nusslein-Volhard si Eric Wieschaus.
20 mai 1892 – George Sampson patenteaza uscatorul de rufe.
20 mai 1882 – S-a nascut Sigrid Undset, scriitoare norvegiana, Laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 1928.
20 mai 1860 – S-a nascut Eduard Buchner, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1907.
20 mai 1830 – S-a nascut Hector Malot, scriitor francez, cunoscut pentru romanul “Singur pe lume” (1878).
20 mai 1830 – D. Hyde patenteaza stiloul.
20 mai 1799 – S-a nascut francezul Honore de Balzac, unul dintre cei mai importanti romancieri ai tuturor timpurilor, unul dintre creatorii romanului realist. A contribuit la consacrarea formei traditionale a romanului, subiectele abordate fiind in mare parte necunoscute sau neexplorate pana atunci de scriitorii francezi. In plan personal, se stie ca a frecventat cele mai la moda saloane pariziene, depunand eforturi pentru a face o impresie cat mai puternica in societate. Contemporanii l-au descris ca un personaj de o vitalitate exuberanta, vorbaret, jovial si robust, egoist si laudaros. A preluat blazonul unei vechi familii nobiliare, cu care nu avea nicio legatura, adaugandu-si la nume particula “de”. Era avid dupa faima, avere si iubire, insa, mai presus de toate, era constient de geniul sau. A avut numeroase relatii amoroase cu femei din aristocratie sau cunoscute in viata mondena. Cheltuindu-si castigurile in avans, mare parte din viata a fost urmarit de datorii. Era bine primit in societate, insa ostentatia sociala reprezenta o forma de relaxare dupa extraordinarele eforturi creative, fiind cunoscut faptul ca scria intre 14 si 16 ore pe zi. Din monumentul sau literar intitulat “Comedia umana” (din care fac parte nuvele, romane si eseuri) cel mai important roman este “Iluzii pierdute” (1837).
20 mai 1506 – A decedat Cristofor Columb, celebru navigator italian ale carui calatorii (1492-1493, 1493-1496, 1498-1500, 1502-1504) au deschis calea catre explorarea, exploatarea si colonizarea Americilor de catre europeni. A fost mult timp numit “descoperitorul” Lumii Noi, desi vikingii (precum Leif Eriksson) vizitasera America de Nord cu cinci secole mai devreme. In ciuda realizarilor sale, Columb si-a petrecut ultimii doi ani in saracie, boala si uitare.