2 oct 1935 – S-a nascut Paul Goma, scriitor roman, probabil cel mai cunoscut disident anticomunist. Luptand impotriva comunismului inca din tinerete, a fost permanent urmarit, arestat, batut si inchis de Securitate. Expulzat, impreuna cu familia, in Franta (1977), Goma si-a continuat lupta impotriva regimului de la Bucuresti si a conducatorului lui, Nicolae Ceausescu. Abia dupa 1990 cartile sale au fost publicate si in Romania, printre cele mai importante numarandu-se: “Ostinato” (1971), “Gherla” (1976), “Patimile dupa Pitesti” (1981), “Din Calidor” (1987), “Jurnal” (trei volume).
2 oct 1927 – A decedat Svante Arrhenius, chimist suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1903.
2 oct 1917 – S-a nascut Christian Rene de Duve, biochimist belgian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1974 impreuna cu Albert Claude si romanul George Emil Palade.
2 oct 1907 – S-a nascut Alexander Robertus Todd, biochimist scotian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1957.
2 oct 1875 – A decedat Petrache Poenaru, inginer, matematician si pedagog roman, membru al Academiei Romane. A fost omul de incredere al lui Tudor Vladimirescu si participant la Revolutia de la 1848. S-a implicat activ in eforturile de modernizare a societatii romanesti. Se pare ca Poenaru a fost primul roman care a calatorit cu trenul, la 27 octombrie 1831, pe ruta Liverpool – Manchester (calea ferata, prima din lume, se deschisese la 15 septembrie 1830). A brevetat primul toc rezervor din lume (1827), inventie premergatoare stiloului in forma de astazi.
2 oct 1869 – S-a nascut Mohandas Karamchand Gandhi (cunoscut ca Mahatma Gandhi – in sanscrita, “mahatma” inseamna “marele suflet”, supranumele fiindu-i dat de poetul si filosoful indian Rabindranath Tagore, primul asiatic Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1913), lider al miscarii nationaliste indiene impotriva dominatiei britanice. Este respectat la nivel international pentru doctrina sa care presupunea proteste pasnice pentru a determina progresul social si politic. A dus o viata simpla, austera, purta haine modeste de bumbac. A calatorit prin intreaga Indie pentru a raspandi miscarea non-violenta, pentru a-i invata pe oameni ce inseamna curajul, credinta, simplitatea. Din cauza spiritului sau de luptator inflexibil, autoritatile engleze l-au arestat de cateva ori, petrecandu-si cativa ani in inchisoare. De asemenea, Gandhi a scris foarte mult: scrierile sale complete cuprind peste 80 de volume. In urma eforturilor sale indelungate, Gandhi a obtinut retragerea britanica si independenta Indiei la 15 august 1947. Dar problemele nu se incheiasera in acel moment: urma diviziunea subcontinentului indian in doua state, India si Pakistan, care insemna separarea dintre hindusi si musulmani, provocand conflicte masive intre cele doua grupuri care au dus la un razboi civil, soldat cu moartea a 1 milion de oameni. Gandhi asistase cu durere la scindare, dar adoptase o pozitie bipartizana in urma ei, fapt ce i-a nemultumit pe unii indieni radicali, printre care si asasinul sau. La 30 ianuarie 1948, pe cand se indrepta spre locul unde participa la rugaciunea de seara in Delhi, a fost impuscat de Nathuram Godse, un tanar fanatic hindus. Este onorat oficial in India drept parintele natiunii, iar ziua sa de nastere, 2 octombrie, reprezinta sarbatoare nationala, dar si Ziua Internationala a Non-Violentei. Gandhi a fost al doilea dupa Albert Einstein pe lista personalitatilor secolului XX. Astazi, toate bancnotele in circulatie din India contin portretul lui Mahatma Gandhi. Acesta nu a primit Premiul Nobel pentru Pace, desi a fost nominalizat de 5 ori intre 1937 si 1948. A fost pe cale sa-l primeasca in 1948, dar asasinarea sa a impiedicat acest lucru. In acel an, premiul nu s-a mai acordat.
2 oct 1852 – S-a nascut Sir William Ramsay, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1904 impreuna cu John William Strutt.