18 iun 1815 – Are loc faimoasa batalie de la Waterloo (Belgia), in urma careia Napoleon Bonaparte a fost infrant de armatele anglo-prusace si a pierdut pentru totdeauna tronul Frantei.
18 iun 2010 – A decedat Jose Saramago, scriitor portughez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1998.
18 iun 1971 – A decedat Paul Karrer, chimist elvetian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1937 impreuna cu Sir Norman Haworth.
18 iun 1932 – S-a nascut Dudley Robert Herschbach, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1986 impreuna cu Yuan Tseh Lee si John Charles Polanyi.
18 iun 1918 – S-a nascut Jerome Karle, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1985 impreuna cu Herbert Aaron Hauptman.
18 iun 1917- A decedat Titu Liviu Maiorescu, critic si estetician literar, prim-ministru al Romaniei intre 1912 si 1914, membru fondator al Academiei Romane, personalitate remarcabila a Romaniei sfarsitului secolului XIX si inceputului secolului XX. In 1863, reintors de la studii in strainatate, impreuna cu Petre Carp, Vasile Pogor, Iacob Negruzzi si Teodor Rosetti, infiinteaza societatea culturala Junimea. Aceasta va dispune, din 1867, de propriul organ de presa, revista “Convorbiri literare”, in care Maiorescu isi va publica majoritatea studiilor de critica literara si indrumare culturala, importante pentru evolutia esteticii si criticii romanesti (“O cercetare critica asupra poeziei romane la 1867”; “In contra directiei de astazi in cultura romana”, 1868; “Directia noua in poezia si proza romana”, 1872). A impus o directie noua in cultura romana, militand pentru prioritatea criteriului valoric in toate domeniile vietii si ale creatiei intelectuale, inclusiv artele si literatura. Posesor a unei vaste culturi si al unui gust estetic sigur, are meritul de a fi impus constiintei publice o serie de mari scriitori, intre care Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale. Este considerat o figura providentiala a culturii romanesti si un mare orator politic.
18 iun 1464 – A decedat Rogier van der Weyden, cel mai important pictor flamand al vremii sale. A fost in timpul vietii un artist de renume international. Desi majoritatea picturilor sale sunt religioase, a realizat si picturi laice (astazi pierdute) si cateva portrete de mare acuratete. A combinat stilul zvelt al figurilor, caracteristic perioadei gotice, cu un stil naturalist detaliat folosind culori stralucitoare in redarea concentrata a sentimentului religios. In ciuda marelui succes de care s-a bucurat in timpul vietii, lucrarile sale au cazut in uitare secole de-a randul, pana cand istoricii de arta i-au reconstituit opera pe baza dovezilor documentare. Arta sa a influentat generatii intregi de artisti flamanzi, introducand stilul flamand in intreaga Europa. Cea mai importanta pictura a sa este “Coborarea de pe cruce” (1435-1440).