16 dec 1770 – S-a nascut Ludwig van Beethoven, compozitor german, considerat cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, dominand o perioada a istoriei muzicale asa cum n-a mai facut-o nimeni. Ancorata in traditia clasica a lui Joseph Haydn si a lui Mozart, arta sa reflecta si noul spirit al umanismului si nationalismului incipient din operele lui Goethe si Friedrich von Schiller – contemporanii sai mai in varsta din domeniul literar – imperativele morale riguros redefinite ale lui Kant si idealurile Revolutiei Franceze, cu preocuparile sale legate de libertatea si demnitatea fiecarei persoane. Cea mai mare realizare a sa a fost aceea de a a ridica muzica instrumentala considerata pana atunci inferioara celei vocale, pe un plan mai inalt in arta. El a dovedit mai clar decat oricare dintre predecesorii sai puterea muzicii de a expune o filosofie de viata fara a fi nevoie de un text vorbit, in unele dintre compozitiile sale regasindu-se cea mai puternica afirmare a vointei umane din toate operele muzicale, daca nu din intreg domeniul artistic. Beethoven a transformat profund formele muzicale, dand sensuri noi sonatei, simfoniei, concertului si cvartetului. Viata sa personala a fost marcata de lupta cu surditatea (in jurul anului 1818 devine complet surd si din ce in ce mai retras), unele dintre cele mai importante opere au fost compuse in ultimii 10 ani de viata, cand compozitorul nu mai auzea deloc. Intr-o perioada marcata de declinul patronajului curtii si bisericii, el nu doar ca s-a intretinut din vanzarea si publicarea operelor sale, dar a fost si primul muzician care a fost remunerat fara a avea alte obligatii decat aceea de a compune ce dorea, atunci cand dorea. In ciuda acestui lucru, obiceiurile sale de viata lasau deseori impresia ca era extrem de sarac.
16 dec 1917 – S-a nascut Arthur Charles Clarke, scriitor britanic de SF, cunoscut mai ales datorita celebrului sau roman “2001: Odiseea spatiala” (“2001: A Space Odyssey”, 1968).
16 dec 1915 – Albert Einstein publica “Teoria generala a relativitatii”, lucrare ce a revolutionat gandirea stiintifica, starnind un ecou urias in toata lumea. Desigur, in acel moment, erau putini oameni in lume care puteau intelege aceasta teorie in intreaga sa maretie, notiunile tratate de genialul fizician aflandu-se in afara logicii comune, iar demonstrarea teoriilor sale era posibila numai cu ajutorul experimentelor sale teoretice. In epoca in care a prezentat-o, aceasta teorie era atat de avangardista, de revolutionara, incat a zdruncinat din temelii fizica newtoniana, care se baza pe teoreme acceptate cu 300 de ani inainte. S-a admis ca spatiul si timpul, notiuni constante si absolute, conform fizicii newtoniene, se modifica dupa factori si conditii externe. Einstein a numit acest lucru “relativitate”.
16 dec 1910 – Are loc, la Issy-les-Moulineaux, langa Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reactie, inventat si pilotat de romanul Henri Coanda. Aparatul pilotat a scapat de sub control din cauza lipsei lui de experienta, s-a lovit de un zid de la marginea terenului de decolare si a luat foc. Din fericire, Coanda a fost proiectat din avion inaintea impactului, alegandu-se doar cu spaima si cateva contuzii minore pe fata si pe maini.
16 dec 1880 – Se formeaza Republica Africa de Sud.
16 dec 1859 – A decedat Wilhelm Carl Grimm, scriitor si folclorist german. Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii ocupandu-se cu cercetarea literara, in calitate de bibliotecar si profesor universitar. A devenit celebru impreuna cu fratele sau, Jacob, datorita lucrarii “Basmele fratilor Grimm” (1812-1815), o culegere care contine 200 de basme, majoritatea preluate din surse orale, si care stau la baza intemeierii stiintei folclorului. Atat impreuna, cat si separat au scris multe alte studii si editii erudite. Principala opera a lui Wilhelm este “Basmul eroic german” (1829). In anii 1840, fratii Grimm au inceput sa lucreze la “Dictionarul limbii germane”, un vast dictionar istoric al limbii germane la care au lucrat mai multe generatii de savanti si care a ramas cartea de capatai a genului.
16 dec 1809 – Napoleon Bonaparte divorteaza de Josephine de Beauharnais, prima imparateasa a francezilor.
16 dec 1775 – S-a nascut Jane Austen, romanciera engleza. Fiica de preot, a trait in cercul inchis al micii nobilimi de tara si al clericilor provinciali, lume care a constituit o sursa de inspiratie pentru romanele sale. In cele 6 romane complete – “Ratiune si simtire” (“Sense and Sensibility”, 1811), “Mandrie si prejudecata” (“Pride and Prejudice”, 1813), “Parcul Mansfield” (“Mansfield Park”, 1814), “Emma” (1815), “Persuasiune” (“Persuassion”, 1817) si “Manastirea Northanger” (“Northanger Abbey”, 1817) – a creat comedia de moravuri, reflectand viata clasei de mijloc engleze din vremea sa. Scrierile sale se remarca prin spirit, realism, simpatie subtila pentru personaje si stil spumos. Prin maniera de a infatisa oameni de rand prinsi in traiul cotidian, Austen se numara printre creatorii romanului modern. Si-a publicat romanele anonim, ultimele doua aparand postum. Noile cercetari arata ca scriitoarea statea foarte prost la capitolul gramatica si ca, fara ajutorul editorului sau, William Gifford, probabil nu ar fi ajuns niciodata atat de celebra. Acesta nu a revizuit insa si operele “Ratiune si simtire” si “Mandrie si prejudecata”, in care apar multe greseli gramaticale puse de multe ori pe seama tiparirii proaste.
16 dec 1631 – Eruptia vulcanului Vezuviu distruge 6 sate si ucide circa 4.000 de oameni. Aceasta este ultima eruptie majora.