Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 15 ianuarie

Azi, dar candva – 15 ianuarie


15 ian 1850 – S-a nascut Mihai Eminovici (apoi Mihai Eminescu), prozator si jurnalist roman, poetul clasic national, supranumit “luceafarul poeziei romanesti”.
Romantic prin temele universului sau poetic (geniul neinteles, titanul infrant, istoria, visul, miturile, iubirea nefericita, refugiul in natura), dar modern prin contributia esentiala la dezvoltarea limbajului poetic, Eminescu este socotit drept cel mai important creator roman de limbaj. La Viena studiaza filosofia lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant si Platon, opera sa fiind profund influentata de sistemele filosofice ale acestora. Aici a cunoscut-o pe Veronica Micle, iubirea vietii sale. Sprijinit de Titu Maiorescu, poetul devine un membru foarte activ in societatea politico-literara Junimea, director al Bibliotecii Centrale din Iasi, apoi lucreaza ca redactor la ziarul Timpul. Activitatea sa se schimba, intunecandu-se odata cu declansarea psihozei depresive care il rapune. Eminescu a creat un stil si un model, eminescianismul, stabilind unul dintre reperele ferme ale literaturii romane. Acesta a schimbat fata poeziei romane, dandu-i o profunzime si o prospetime pe care inainte nu le mai avusese. Printre volumele sale se numara: “Proza si versuri”, 1890, “Opere complete”, 1914, “Opere”, editie in 7 volume, 1939-1977.

15 ian 1943 – A fost finalizata constructia Pentagonului, sediul central al Departamentului de Aparare al Statelor Unite ale Americii, fiind, in acel moment, cea mai mare cladire de birouri din lume. Proiectata de George Edwin Bergstrom, acopera o arie de 14 hectare, unde isi pot desfasura activitatea circa 25 000 de angajati. Costurile au fost estimate la 83 de milioane de dolari.

15 ian 1937 – A decedat Anton Holban, scriitor roman, nepotul criticului Eugen Lovinescu. A debutat la cenaclul acestuia, Sburatorul. Adept al prozei de analiza psihologica de tip proustian, a creat nuvele si romane cu personaje obsedate de iubire si moarte, proiectate pe fundalul mediului citadin modern. Discursul narativ subiectiv dezvoltat dupa principiul muzical al temei cu variatiuni in 4 romane antume (“Romanul lui Mirel”, 1929, “O moarte care nu dovedeste nimic”, 1931, “Parada dascalilor”, 1932, “Ioana”, 1934) si unul postum (“Jocurile Daniei”, 1971), dezvaluie indivizi suferind de prea multa luciditate, care incearca sa se elibereze de obsesii si de suferinta prin scris, prin literatura. Inscriindu-se in linia romanului romanesc modern alaturi de Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu si Mircea Eliade, proza lui Holban apare ca un jurnal intim ce inregistreaza confesiunile unui suflet chinuit, experientele si trairile intime aproape fara interventia fictiunii artistice. A murit din cauza unei infectii in urma unei operatii de apendicita.  

15 ian 1929 – S-a nascut Martin Luther King Jr., pastor baptist american, luptator impotriva segregatiei rasiale, cel mai tanar si al treilea om de culoare caruia i se acorda Premiul Nobel pentru Pace in 1964. A luptat impotriva injustitiei ce acaparase intreaga societate americana, folosind rezistenta non-violenta. A organizat si a condus marsuri in favoarea drepturilor civice elementare pentru cetatenii de culoare nord-americani. A reusit sa obtina pentru populatia afro-americana dreptul de a participa la alegeri si a creat fagasul pentru instituirea unei legislatii semnificative asupra drepturilor civile si politice, printre care introducerea unei legi care sa interzica discriminarea rasiala in campul muncii. Iubit de intreaga natiune, roadele miscarii sale au prins radacini in randul popoarelor asuprite din toata lumea. Din 1986, ziua lui Martin Luther este o zi de sarbatoare in Statele Unite ale Americii.

15 ian 1895 – S-a nascut Artturi Ilmari Virtanen, chimist finlandez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1945.

15 ian 1759 – Este deschis publicului British Museum, muzeu national britanic de arheologie si antichitati din Londra, unul dintre cele mai mari muzee din intreaga lume. Detine o colectie impresionanta formata din aproximativ 7 milioane de obiecte de arta: picturi, sculpturi, carti, manuscrise, mumii, desene, statui, medalii, monede, peceti, medalioane – comori ale tuturor timpurilor din toate partile lumii.

15 ian 1622 – S-a nascut Moliere (nascut Jean-Baptiste Poquelin), dramaturg si actor francez, cel mai mare autor francez de comedii. Prin geniul sau, acesta a inventat un nou tip de comedie care se baza pe o perspectiva dubla asupra notiunilor de intelepciune si prostie, normalitate si anormalitate, de dreptate si nedreptate, comedia sa fiind amuzanta doar accidental. Proprietar al unui teatru, s-a aflat mereu intr-o competitie acerba cu celelalte teatre pentru pastrarea actorilor si a publicului spectator. Desi a intrat de doua ori in inchisoare din cauza datoriilor, Moliere a reusit sa-si tina compania pe picioare datorita capacitatilor sale si a personalitatii energice. Autoritatile politice si religioase din Franta secolului XVII s-au aliat deseori impotriva sa din cauza situatiilor din piesele sale, interzise uneori. Ca actor, Moliere s-a bucurat de un succes rasunator, avand capaciatea si expresivitatea unui comediant innascut, desi prefera tragedia. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt: “Tartuffe” (1664), “Don Juan” (1665) si “Avarul” (1668).
 
15 ian 1568 – A decedat Nicolaus Olahus, erudit umanist, prelat si om politic maghiar de origine romana. A indeplinit functii inalte in ierarhia bisericeasca si in stat: secretar si consilier la curtea regelui Ungariei (din 1522), episcop de Zagreb (din 1543), arhiepiscop de Strigoniu si primat al Ungariei (din 1553), regent al Coroanei Maghiare din 1562. Deschis catre ideologia umanista, Olahus a intretinut o vasta corespondenta cu capetele luminate ale epocii, castigand simpatia si recunoasterea lui Erasmus din Rotterdam  (teolog  olandez, unul din cei mai insemnati umanisti din perioada Renasterii si Reformei din secolele XV si XVI). A scris in versuri, in limba latina, iar cea mai importanta lucrare a sa, “Hungaria”, un eseu istoric cu elemente etnografice, ofera informatii pretioase cu privire la istoria Ungariei dar si a Transilvaniei.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *