15 dec 1966 – A decedat Walt Elias Disney, regizor, producator, animator si scenarist american. A fost co-fondator, impreuna cu fratele sau, Roy Oliver Disney, al celebrului studiou Walt Disney Productions. Walt este cunoscut mai ales ca producator de film, precum si ca un inovator al animatiei si al parcurilor tematice – Disneyland, Disney World. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar (castigand 22 dintre ele) si la 7 premii Emmy. El este creatorul indragitelor personaje de animatie Mickey Mouse, Donald Duck, Pluto si Goofy. Din studiourile sale au iesit faimoasele filme de animatie: “Alba ca Zapada si cei sapte pitici” (“Snow White and the Seven Dwarfs”), “Pinocchio”, “Bambi”, “Alice in Tara Minunilor” (“Alice In Wonderland”), “Peter Pan”, “Cenusareasa” (“Cinderella”), “Doamna si vagabondul” (“Lady and the Tramp”), “Frumoasa din padurea adormita” (“Sleeping Beauty”), “101 Dalmatieni” (One Hundred and One Dalmatians”).
15 dec 1964 – Canada adopta steagul cu frunza de artar.
15 dec 1958 – A decedat fizicianul austriac Wolfgang Ernst Pauli, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1945.
15 dec 1939 – La Atlanta a avut loc premiera filmului “Pe aripile vântului” (“Gone With the Wind”), in regia lui Victor Fleming, avandu-i ca protagonisti pe Vivien Leigh si Clark Gable. Pelicula reprezinta ecranizarea celebrului roman omonim al scriitoarei americane Margaret Mitchell. Filmul a primit 10 premii Oscar, fiind extrem de apreciat.
15 dec 1860 – S-a nascut Niels Ryberg Finsen, medic si om de stiinta danez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1903.
15 dec 1854 – A intrat in functiune primul utilaj pentru curatarea strazilor in Philadelphia.
15 dec 1852 – S-a nascut Antoine Henri Becquerel, fizician francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1903.
15 dec 1840 – Ramasitele pamantesti ale lui Napoleon Bonaparte au fost aduse in Franta de pe Insula Sfanta Elena, locul in care a murit in 1821, si depuse in Domul Invalizilor din Paris.
15 dec 1832 – S-a nascut Alexandre Gustave Eiffel, inginer si arhitect francez, cunoscut în special pentru realizarea turnului care ii poarta numele.
15 dec 1675 – A decedat Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft , pictor olandez, unul din cei mai cunoscuti reprezentanti ai stilului baroc, astazi fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai varstei de aur. Intrega sa opera cuprinde 37 de tablouri. A pictat in special scene de interior, cu personaje apartinand burgheziei si aristocratiei. Aproximativ jumatate dintre lucrarile sale sunt portrete de femei, surprinse in activitati cotidiene. Vermeer picta putin – in medie doua tablouri pe an – era insa bine platit, pentru a putea face fata necesitatilor familiei sale, care in 1675 numara 11 copii. “Vedere din Delft” (1659-1660) si “Femeie citind o scrisoare la fereastra” (1657), “Fata cu cercel de perla” (1665), reprezinta unele dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Vermeer. Forta de expresie a picturilor, armonia culorilor, lumina magica corelata cu o anumita subtilitate caracteristica sculpturilor, chipul radiant al modelului cu privire intrebatoare, dovedesc maiestria absoluta a pictorului.
15 dec 37 – S-a nascut Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, Imparat al Imperiului Roman. A fost proclamat imparat la 13 octombrie 54, cand avea 17 ani, iar de 1 an era casatorit cu Octavia, fiica fostului imparat. Din cauza relatiilor extraconjugale ale lui Nero, mama sa, Agrippina face presiuni asupra lui, fiul ei apoi ordonand uciderea ei. Pentru Nero, in varsta de 21 de ani, matricidul a insemnat o cotitura in viata, incepand cu aceasta crima, el nu s-a mai dat in laturi de la cruzimi, procese politice si executii. In 62 a divortat de Octavia care a fost acuzata de adulter si ucisa. In 64, un foc, aprins probabil la ordinele sale (se spune ca, cu cateva luni inainte, Nero tot bombanea ca orasul fusese rau construit si ca ar trebui refacut in intregime), a distrus o mare parte din Roma. Distrugerile, stoarcerile de bani si totalul dezinteres al lui Nero pentru treburile publice au produs mari dereglari in administratia imperiului, lasat acum pe seama unor intriganti. Tezaurul statului se golise, iar jefuirea templelor si a altor institutii publice nu mai dadeau suficiente venituri. Revoltele, proclamarea lui Galba ca nou imparat si condamnarea Senatului l-au facut pe Nero sa se sinucida. A fost aspru judecat de posteritate.