14 iun 1928 – S–a nascut Ernesto Rafael Guevara de la Serna, mai cunoscut ca Che Guevara, revolutionar argentinian. In timpul calatorilor sale il intalneste pe Fidel Castro care ii acorda gradul de “El comandante”, cel mai inalt din cadrul gherilei. Guevara pledeaza pentru radicalism total in lupta impotriva imperialismului american. Ajuns in Bolivia, este capturat de armata, Partidul Comunist Bolivian nu intentiona sa-l sprijine. Autoritatile hotarasc executia sa, existand nenumarate versiuni asupra gradului de implicare si de influentare a SUA si CIA in acesta decizie. Dupa amputarea mainilor de catre un medic militar, pentru a autentifica corpul si a pastra o proba a mortii sale, oficialii bolivieni l-au ingropat intr-un loc secret. La 15 octombrie Castro recunoaste moartea lui Guevara si proclama trei zile de doliu national. In 1997 ramasitele lui Che sunt exhumate si identificate cu ajutorul probelor ADN, apoi transferate in Cuba. A fost inmormantat cu funeralii de erou national, impreuna cu sase dintre camarazii sai de arme din Bolivia in mausoleul din Santa Clara.
14 iun 1986 – A decedat Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (cunoscut ca Jorge Luis Borges), romancier argentinian, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX. Majoritatea operelor sale abunda de alegorii metaforice, pline de fantezie, cum ar fi colectia “Fictiuni” (1944), care i-a adus recunoasterea internationala.
14 iun 1969 – S-a nascut Steffi Graf, una dintre cele mai bune jucatoare de tenis ale tuturor timpurilor. Lidera mondiala in clasamentul WTA, a castigat de-a lungul carierei 22 de turnee de Grand Slam. In 1988 a castigat toate cele patru turnee de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon si US Open), cat si Jocurile Olimpice, devenind singura care a castigat asa-numitul “Golden Grand Slam”.
14 iun 1968 – A decedat Salvadore Quasimodo, poet italian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1959.
14 iun 1940 – Este deschis lagarul de concentrare Auschwitz.
14 iun 1927 – A decedat Jerome Klapka Jerome, romancier si umorist englez, cunoscut pentru romanul satiric “Trei intr-o barca” (1900).
14 iun 1864 – S-a nascut Alois Alzheimer, psihiatru si neuropatolog german. Cercetarile sale i-au permis sa descrie pentru prima data, in 1906, disfunctia cerebrala degenerativa care apare la varsta adulta mijlocie sau tarzie si care se manifesta prin distrugerea neuronilor si sinapselor din cortexul cerebral. Consecinta este reducerea semnificativa a masei cerebrale. Este o forma frecventa de dementa si evolueaza de la tulburari temporare de memorie pana la pierderea ei constanta, ducand la deteriorarea perceptiilor si a functiilor motrice si la instabilitate psihica. In stadiile avansate are loc pierderea reflexelor, a mobilitatii si a controlului functiilor organismului. Decesul survine de obicei la 5-10 ani de la aparitia bolii. Alzheimer o numise initial “boala uitarii”, ulterior luand denumirea descoperitorului. Boala este incurabila.
14 iun 1924 – S-a nascut Sir James Whyte Black, medic scotian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1988 impreuna cu George Hitchings si Gertrude Elion.
14 iun 1901 – Are loc primul campionat de golf din lume.
14 iun 1899 – S-a nascut Yasunari Kawabata, primul laureat japonez al Premiului Nobel pentru Literatura in 1968.
14 iun 1868 – S-a nascut Karl Landsteiner, medic austriac, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1930.