12 iul 1909 – S-a nascut Constantin Noica, filosof si eseist roman. Format ca tanar student in climatul universitar din jurul celebrului Nae Ionescu, a evoluat, asemenea altor colegi de generatie (Emil Cioran, Mircea Eliade), catre o filosofie a autenticitatii cu accente nationaliste. Condamnat in anii stalinismului la domiciliu fortat (1949-1958) si la inchisoare politica (1958-1964), a revenit in spatiul publicistic la inceputul anilor ’70, impunandu-se cu autoritate ca mentor al unui grup de elita al tinerei intelectualitati romanesti, numit ulterior “Scoala de la Paltinis” (printre acestia, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu). A lansat ideea rezistentei prin cultura la agresiunea ideologiei comuniste prin disciplina intelectuala de fier si instructie filosofica de baza. A tradus si comentat o serie de texte filosofice importante din Platon, Aristotel, Kant, Descartes.
12 iul 2004 – A decedat Mioara Avram, stralucita lingvista romana. A avut o contributie esentiala in ceea ce priveste gramatica limbii romane, mai ales in domeniul ortografiei. A condus Sectorul de gramatica al Institutului de Lingvistica “Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucuresti al Academiei Romane.
12 iul 1999 – A decedat Mircea Nedelciu, scriitor roman, considerat a fi unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai curentului optzecist si ai postmodernismului in literatura romana. A avut o intensa activitate jurnalistica, a colaborat cu majoritatea revistelor literare si culturale din tara si cu publicatii din Franta, Ungaria, Polonia, Rusia si Germania. A scris proza scurta (“Aventuri intr-o curte interioara”, 1979; “Efectul de ecou controlat”, 1981; “Amendament la instinctul proprietatii”, 1983), dar si romane (“Tratament fabulatoriu”, 1986; “Femeia in rosu”, 1990, scris impreuna cu Adriana Babeti si Mircea Mihaies; “Zodia scafandrului”, 2000, neterminat, publicat postum). A fost tradus in limbile maghiara, germana, franceza, sarba, rusa si engleza, aparand si in antologii din strainatate.
12 iul 1960 – Franta acorda independenta Nigeriei, Voltei Superioare (astazi Burkina Faso), Coastei de Fildes, Ciadului, Africai Centrale si Congo.
12 iul 1928 – S-a nascut Elias James Corey, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1990.
12 iul 1884 – S-a nascut Amedeo Modigliani, faimos pictor si sculptor italian. Dupa ce a studiat arta in Italia, s-a stabilit la Paris, in 1906. La sfatul lui Constantin Brancusi, a studiat sculptura africana, creand capete de piatra caracterizate de eleganta liniara, gat lung, oval gratios al fetei, gura mica, ochi ingusti si nas subtire, toate acestea facand referire la mastile africane, dar si la sculpturile egiptene. Opera sa este alcatuita in principal din portrete, nuduri feminine si cateva sculpturi. A realizat doar trei peisaje si un numar restrans de naturi moarte. Portretele sale reprezinta, cel mai adesea, prieteni, clienti sau iubite. In 1917 a inceput sa picteze o serie de nuduri ramase printre cele mai bune dintre lucrarile lui, cu forme rotunjite, contururi ingrosate si colorit cald. Se baza pe traditionala reprezentare senzuala a nudului. Stilul sau unic si elegant utiliza estetica primitiva a Greciei antice, a Africii si a Evului Mediu european. De asemenea, arta lui reflecta admiratia de o viata pe care o nutrea pentru maestrii Renasterii italiene, dar si influenta lui Constantin Brancusi. Nu a cunoscut succesul in timpul vietii sale bantuite de spectrul saraciei. A murit la varsta de numai 36 de ani, bolnav de tuberculoza. Printre lucrarile sale se numara: “Femeie cu palarie” (1907), “Nud sezand” (1916), “Nud culcat” (1917), “Femeie cu parul rosu” (1917), “Femeie cu cravata neagra” (1917), “Fata in camasa alba” (1918), “Marele nud” (1919).
12 iul 1928 – Este televizat primul meci de tenis.
12 iul 1913 – S-a nascut Willis Eugene Lamb Jr., fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1955 impreuna cu Polykarp Kusch.
12 iul 1910 – A decedat Charles Stewart Rolls, co-fondator (impreuna cu Frederick Henry Royce) al companiei Rolls-Royce (1906).
12 iul 1536 – A decedat Erasmus (Desiderius) din Rotterdam, teolog, scriitor si filosof olandez, unul dintre cei mai insemnati umanisti din perioada Renasterii, cel mai mare invatat european al secolului XVI. Cartea care l-a facut celebru se numeste “Adagia” (1500), o antologie adnotata de proverbe grecesti si latine. Utilizand metodele filologice inaugurate de umanistii italieni, a contribuit la crearea fundamentelor studiului istorico-critic al trecutului. S-a remarcat prin editarea autorilor clasici, a Parintilor Bisericii si a Noului Testament, precum si prin propriile sale opere, printre care “Manualul combatantului crestin” (1503), “Elogiul nebuniei” (1509), “Despre ratiunea invatarii” (1511).
12 iul 1904 – S-a nascut Pablo Neruda, poet chilian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1971.
12 iul 1854 – S-a nascut americanul George Eastman, inventatorul aparatului de fotografiat cu roll film (1884) si al camerei Kodak (1888).
12 iul 1822 – S–a nascut americanul Milton Waldo Hanchett, inventatorul scaunului de dentist (1848).