Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 12 decembrie

Azi, dar candva – 12 decembrie

12 dec 1863 – S-a nascut Edvard Munch, pictor si gravor norvegian, reprezentant de marca al traditiei artistice europene, unul dintre pionerii artei moderne. Copilaria nefericita, cand isi pierde ambii parinti, fratele si o sora, precum si boala mintala a unei alte surori i-au marcat viata si creatia. A primit o educatie formala insuficienta, dar incurajarea prietenilor sai artisti si influentele impresionismului si postimpresionismului l-au ajutat sa-si formeze un stil original si rafinat. Tablourile sale au adus o contributie importanta in arta moderna, iar faimoasa lucrare “Strigatul” (1893) este in general vazuta ca un simbol spiritual al angoasei omului modern. In prim plan tipa un om, al carui trup contorsionat convulsiv si gestul mainilor care cuprind capul tradeaza o spaima nemasurata. Chipul galbui se armonizeaza cu craniul cadaveric. Culorile mediului simbolizeaza starea psihica a personajului, albastrul intunecat retine glasul sfasietor si-l reflecta cu ecou intr-un golf larg, pana sub cerul stralucitor, de un rosu sangeriu. Exista 50 de versiuni diferite ale acestei lucrari. Gravurile, litografiile, lucrarile in tehnica pointe seche si xilogravurile pastreaza atat stilul cat si tema picturilor sale. Stilul lui Munch i-a inspirat pe expresionistii germani, dar si pe doi importanti pictori austrieci, Oskar Kokoschka şi Egon Schiele. Rod al starilor sale psihice, panzele sale creeaza o atmosfera tensionata, anxioasa si depresiva. Culorile sale au o profunda semnificatie simbolica, iar personajele au chipurile supte si trupurile flasce. Alte tablouri ale lui Munch:  “Dimineata”, 1884, “Inger in negru”, 1884, “Vampirul”, 1893, “Furtuna”, 1893, “Autoportret cu tigareta”, 1895, “A doua zi”, 1895, “Dansul vietii”, 1899-1900, “Madonna”, 1893-1894.

12 dec 2008 – A decedat Daniel Carleton Gajdusek, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1976 impreuna cu Baruch S. Blumberg.

12 dec 1963 – Kenya isi proclama independenta fata de Marea Britanie.

12 dec 1915 – S-a nascut Francis Albert „Frank” Sinatra, cantaret si actor american. Stilul sau unic i-a adus un succes neegalat in istoria muzicii americane. A jucat in circa 80 de filme, iar pentru interpretarea sa din “De aici pana la eternitate” (“From Here to Eternity”, 1954) a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.

12 dec 1913 – Celebrul tablou “Mona Lisa” al pictorului Leonardo Da Vinci, furat din colectia Muzeului Luvru, a fost recuperat. In ziua de 22 august 1911 se constata disparitia sa din muzeu. Poetul Guillaume Apollinaire este suspectat de furt si arestat, iar in ziua de 7 septembrie este interogat si Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberati din lipsa de dovezi. Mai tarziu s-a descoperit ca un angajat al muzeului, de origine italiana, Vincenzo Perugia, convins ca panza apartine Italiei, l-a furat ascunzandu-l sub haine la iesirea din cladire. L-a tinut in apartamentul sau timp de 2 ani, apoi a fost descoperit cand a incercat sa-l vanda managerilor Galeriei Uffizi din Florenta. Vicenzo a fost apreciat in tara sa pentru patriotism si a iesit din inchisoare dupa numai 6 luni. Dupa ce a fost expus in principalele orase ale Italiei, Gioconda revine la Luvru in 1913.

12 dec 1866 – S-a nascut elvetianul Alfred Werner, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1913.

azi dar candva 12 decembrie amza pellea actor teatru film nea marin teatru national nottara craiova12 dec 1983 – A decedat Amza Pellea, unul dintre cei mai importanti actori romani de teatru si film. Reprezentant al asa-numitei promotii de aur a teatrului romanesc, acesta a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, prezenta sa scenica impresionanta fiind imediat remarcata. Repertoriul sau a cuprins roluri de comedie (cel mai cunoscut fiind Nea Marin, personaj emblematic pentru talentul sau in filmul “Nea Marin miliardar” din 1979), dar si figuri istorice (Vlad Tepes in piesa lui Marin Sorescu, “A treia teapa” sau Mihai Viteazul din filmul cu acelasi nume din 1970). Alte roluri importante ale sale sunt: Ipu in filmul “Atunci i-am condamnat pe toti la moarte”, 1971 si Manolache Preda in “Osanda”, 1976.

12 dec 1821 – S-a nascut Gustave Flaubert, scriitor francez, unul dintre cei mai importanti romancieri din istoria literara, considerat cel mai de seama reprezentant al realismului francez. Capodopera sa, “Doamna Bovary” (“Madame Bovary”), 1857, o fresca realista a plictisului burghez provincial si a adulterului, a avut ca efect intentarea unui proces de imoralitate autorului, care a fost insa achitat. Opera sa include romane precum “Salammbo”, 1862, a carui actiune se desfasoara in Cartagina antica, “Educatia sentimentala” (“L’Education sentimentale”), 1869, un bildungsroman clasic ce are ca tema alienarea individului intr-o perioada de schimbari sociale si politice, “Ispita Sf. Anton” (“La Tentation de Saint Antoine”), 1874, remarcabil prin modul de prezentare a framantarilor interioare, “Bouvard si Pecuchet” (“Bouvard et Pecuchet”), roman neterminat, aparut postum, o satira la adresa stupiditatii umane. Corespondenta lui Flaubert include adevarate capodopere ale genului epistolar.
 
12 dec 1800 – Washington D.C. devine capitala Statelor Unite ale Americii.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *