11 feb 1847 – S-a nascut Thomas Alva Edison, inventator si om de afaceri american. Si-a inceput activitatea in anul 1863, perioada de debut a industriei telegrafului, cand singura sursa de electricitate erau bateriile primitive care transmiteau curent cu voltaj scazut. Alaturi de colaboratorii sai, acesta a detinut recordul mondial de 1093 de inventii: 389 de brevete pentru lumina si energie electrica, 195 pentru fonograf, 150 pentru telegraf, 141 pentru baterii si 34 de brevete pentru telefon. A creat primul laborator de cercetare industriala din lume, avand un rol esential in declansarea erei moderne a electricitatii. Din laboratoarele sale au iesit fonograful, microfonul cu grafit, lampa incandescenta, primul sistem comercial de iluminat electric si de generare a electricitatii, transmitatorul cu carbune pentru receptorul de microfon si telefon, o cale ferata electrica experimentala, cvadruplexul care putea transmite simultan patru mesaje pe un singur fir, dar si elemente cheie ale aparaturii de filmare. Un derivat al fonografului a fost bateria alcalina; in 1909, Edison era principalul furnizor de baterii pentru vehicule electrice si submarine, infiintand chiar si o companie pentru fabricarea de automobile electrice, fapt care i-a adus colaborarea cu Henry Ford, fondatorul industriei americane de automobile. Insa cea mai importanta inventie a sa a fost becul, patentat in 1883. Acest eveniment revolutionar a insemnat trecerea de la lumina de gaz la lumina electrica.
11 feb 1993 – A decedat Robert William Holley, biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1968 impreuna cu Har Gobind Khorana si Marshall Warren Nirenberg.
11 feb 1973 – A decedat Johannes Hans Daniel Jensen, fizician german, Laureat al Premiului pentru Fizica in 1963.
11 feb 1868 – A decedat Jean-Bernard Leon Foucault, fizician francez. A inventat pendulul (lui Foucault) si l-a folosit intr-un experiment prin care demonstra ca Pamantul se roteste in jurul axei sale. In 1850 a masurat viteza luminii cu mare precizie. A descoperit existenta curentilor turbionari (curentii Foucault), cu un disc de cupru miscat intr-un puternic camp magnetic. In 1859 a inventat o metoda simpla, dar extrem de precisa, pentru a verifica daca oglinzile telescoapelor prezinta sau nu defectiuni.
11 feb 1810 – Napoleon se casatoreste a doua oara cu arhiducesa Marie Louise de Austria, nepoata Mariei Antoaneta.
11 feb 1809 – Inginerul american Robert Fulton patenteaza vaporul cu aburi.
11 feb 1650 – A decedat Rene Descartes, matematician, om de stiinta si filosof francez, numit parintele filosofiei moderne. S-a numarat printre primii care au abandonat aristotelismul scolastic, formuland prima versiune moderna a dualismului corp-minte si promovand dezvoltarea unui nou tip de stiinta fundamentat pe observatie si pe experiment. Gratie aplicarii unui sistem original de indoiala mecanica, acesta a respins cunoasterea iluzorie derivata din autoritate, simturi si ratiune si a construit noi temeiuri epistemice in virtutea intuitiei ca, atunci cand gandeste, el exista, exprimand-o in celebrul aforism: “Gandesc, deci exist” (mai cunoscut in formularea sa latina: “Cogito, ergo sum”, desi originalul in franceza era “Je pense, donc je suis”). A dezvoltat un dualism metafizic care distinge, in mod radical, intre minte, a carei esenta este gandirea, si materie, a carei esenta este extinderea tridimensionala. In 1633, chiar cand se pregatea sa publice “Lumea”, Descartes a aflat ca astronomul italian Galileo Galilei fusese condamnat la Roma pentru publicarea teoriei conform careia Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Intrucat aceasta premisa coperniciana era centrala in cosmologia si fizica sa, Descartes a sistat publicarea lucrarii, sperand ca Biserica isi va retrage, la un moment dat, condamnarea. “Discurs asupra metodei” (1637) este una dintre primele lucrari filosofice moderne importante care nu au fost scrise in limba latina. Descartes a sustinut ca a scris-o in franceza pentru ca toti care au bun-simt, inclusiv femeile, sa poata citi opera si sa invete sa gandeasca pentru ei insisi. El credea ca oricine poate distinge adevarul de falsitate prin lumina naturala a ratiunii. In 1641 publica “Meditatii despre filosofia prima”, scrisa in latina, in care cauta sa dovedeasca existenta lui Dumnezeu si nemurirea sufletului. Acesta stabileste ca fiecare minte este o substanta mentala si fiecare corp este o parte a unei substante materiale. Mintea (sau sufletul) este nemuritoare pentru ca nu are intindere, iar spre deosebire de corpurile intinse, nu poate fi impartita in bucati. In incercarea de a dovedi existenta lui Dumnezeu, pleaca de la ideea ca El ar fi o fiinta perfecta, deci exista in mod necesar pentru ca, in caz contrar, nu ar fi perfect. Apoi, unul dintre obiectivele principale ale lui Descartes era sa ajute oamenii sa cucereasca si sa stapaneasca natura. Imbolnavindu-se de pneumonie, a murit la Stockholm.