1 feb 1852 – S-a nascut Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg roman, prozator si ziarist, clasic al literaturii romane, membru al Academiei Romane. Autor al unei opere literare si publicistice insemnate, Caragiale ofera prin intermediul acesteia o vedere panoramica si, in acelasi timp, de detaliu, dar si o analiza diagnostica a societatii romanesti din acea vreme. Lumea scrierilor sale este lipsita de valori fundamentale, un amestec de nou si vechi, asezonat cu elemente orientale si occidentale. In ea, se misca o galerie de tipologii, de la fals ingenuu la grotesc, personaje suspendate intr-o anormalitate absoluta. Totul este infatisat cu verva, umor sarcastic sau pur si simplu spumos, folosind intregul potential de oralitate al limbii romane, uneori chiar reinventand-o, spre a-i folosi in creionarea personajelor sale. Cele mai importante scrieri ale sale sunt: teatru: “O noapte furtunoasa”, “Conu Leonida fata cu reactiunea”, “O scrisoare pierduta”, “D-ale carnavalului”; drame: “Napasta”; nuvele si povestiri: “O faclie de Paste”, “In vreme de razboi”, “Grand Hotel Victoria Romana”, “Boborul”, “Noaptea Invierii”, “Canuta, om sucit”, “La hanul lui Manjoala”, “Doua loturi”; momente si schite: “Un pedagog de scoala noua”, “D-l Goe”, “La Mosi”, “Bubico”.
1 feb 1986 – A decedat Alva Myrdal, sociolog si politician suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1982.
1 feb 1976 – A decedat George Hoyt Whipple, medic american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1934 impreuna cu George Richards Minot si William Parry Murphy.
1 feb 1905 – S-a nascut Emilio Gino Segre, fizician italian, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1959 impreuna cu Owen Chamberlain.
1 feb 1868 – S-a nascut Stefan Luchian, unul dintre cei mai importanti pictori romani, maestru al pastelurilor. In ciuda sclerozei multiple de care suferea, o maladie care l-a marcat pe viata, pana la infirmitate, ingreunandu-i actul creatiei, pictorul a lucrat intens pana la sfarsitul vietii sale participand la expozitii colective sau personale. A excelat deopotriva ca peisagist si portretist (“Safta florareasa”, 1901, “Mos Nicolae Cobzarul”, 1906), dar si ca autor de compozitii din viata satului (“Dupa munca, spre casa”, 1905, “La impartitul porumbului”, 1905) si de naturi statice. In peisaje, accentele cad fie pe un aspect de natura surprins in pitorescul lui, fie pe amestecul de vegetal si prezenta umana (“Ultima cursa de toamna”, 1892, “Margine de crang”, 1903, “Birt fara musterii”, 1903, “Marea Neagra la Tuzla”, 1904, “Salciile de la Chiajna”, 1906, “Fantana de la Brebu”, 1908, “Dupa ploaie”, 1909, “Moara de la poduri”, 1909, “Vatra”, 1912). A pictat numeroase tablouri cu flori, pasteluri cu contururi fluide si nuante catifelate, intr-un elevat stil artistic (“Dumitrita”, 1904, “Paralute”, 1907, “Garoafe”, 1907, “Flori de tufanica”, 1908, “Anemone”, 1910, “Trandafiri”, 1910, “Maci”, 1910). Stefan Luchian este pictorul care l-a facut pe Nicolae Grigorescu (fondatorul picturii romane moderne) sa exclame: “In sfarsit, am si eu un succesor!”
1 feb 1958 – A decedat Clinton Joseph Davisson, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1937 impreuna cu George Paget Thomson.
1 feb 1851 – A decedat Mary Shelley (initial, Mary Wollstonecraft Godwin), scriitoare britanica, sotia lui Percy Bysshe Shelley, unul dintre principalii poeti ai romantismului englez. Aceasta este cel mai bine cunoscuta pentru romanul “Frankenstein” (1818), fiind considerata drept precursoarea scrierilor stiintifico-fantastice moderne.
1 feb 1789 – A fost ales primul presedinte al SUA, George Washington.