Home / Politica si... / Alegeri / Candidatul extremei drepte din Austria a câștigat detașat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale
Candidatul extremei drepte la alegerile prezidențiale din Austria a câștigat detașat primul tur de scrutin, pe fondul nemulțumirilor populației cu privire la adresa politicilor guvernului de la Viena

Candidatul extremei drepte din Austria a câștigat detașat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

Candidatul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, Norbert Hofer, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Austria, potrivit informațiilor furnizate de BBC și EuroNews, care citează rezultate obținute de la sondajele de opinie de tip exit-poll, la închiderea urnelor.

Potrivit primelor rezultate vehiculate de institutele de sondare publică, Hofer ar fi obținut 36% din voturi, cu mult peste estimările de 24-25% care îl puneau la egalitate cu principalii săi contracandidați.
Pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial, niciunul dintre candidații principalelor partide din Austria, Partidul Social-Democrat, respectiv Partidul Popular, nu a reușit să intre în cel de-al doilea tur de scrutin. Astfel, social-democratul Rudolf Hundstorfer și reprezentantul popularilor, Andreas Khol au obținut fiecare 11% din voturi.

Hofer, în vârstă de 45 de ani, este unul dintre cei 6 politicieni care aspiră la funcția de șef al statului în Austria, și era creditat cu șanse mari de a intra într-o bătălie decisivă în cel de-al doilea tur de scrutin împotriva lui Alexander Van der Bellen, un economist și fost purtător de cuvânt al Partidului Verde, în vârstă de 72 de ani și care candidează ca independent, sau a Irmgardei Griss, o fostă președintă a Curții Supreme a Austriei, care candidează de asemenea ca independentă.

Potrivit primelor rezultate estimate la ieșirea de la urne, Van der Bellen și Griss se luptă pentru a pătrunde în cel de-al doilea tur de scrutin împotriva lui Hofer, cu un ușor avantaj pentru Van der Bellen, care ar fi obținut 19,8% din voturi față de doar 18,7% obținute de Griss, potrivit Institutului SORA pentru Cercetare Sociala si Consultanta, comandat de postul național TV austriac ORF. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc pe 22 mai

Reprezentantul Partidului Libertății este o figură controversată, acesta afirmând în campania electorală că va cere interzicerea vălurilor purtate de femeile musulmane și că va elimina toți străinii din sistemul de asigurări sociale al țării. Totodată, Hofer, care este și membru al parlamentului austriac, susține că poartă asupra lui un pistol Glock deoarece ”îi este frică de refugiați”, potrivit Deutsche Welle.
Scena politică din Austria a fost marcată de un sentiment de frustrare și deziluzie, pe fondul unor nemulțumiri majore a publicului față de actuala guvernare. Ca atare, niciunul dintre reprezentanții coaliției aflate la putere nu s-a aflat printre favoriții de a intra în cel de-al doilea tur de scrutin, potrivit sondajelor de opinie realizate înaintea alegerilor.

Chiar dacă rolul președintelui este mai degrabă unul ceremonial, alegerile prezidențiale din Austria ar putea marca un indicator considerabil pentru estimarea rezultatului alegerilor parlamentare programate în 2018. Cu toate acestea, aparenta victorie a lui Hofer în primul tur de scrutin nu îi garantează acestuia obținerea mandatului, însă indică în mod clar un sentiment de nemulțumire și vot de protest al societății austriece împotriva actualului guvern.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …