Home / GeopoliticALL / Europa / Cameron şi Uniunea Europeană. În pat cu Duşmanul.

Cameron şi Uniunea Europeană. În pat cu Duşmanul.

Euroscepticismul în Marea Britanie nu este o problemă recentă. Promisiunea emisă de către David Cameron, premierul britanic, conform căreia dacă Partidul Conservator va căştiga majoritatea parlamentară în alegerile din 2015 va anunţa un referendum care să hotărască viitorul Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene este totuşi un subiect demn de analizat.

La începutul anului 2013 Cameron a declarat că va chema populaţia britanică la un referendum care să vizeze rămânerea Marii Britanii în Uniune undeva între 2015 şi sfărşitul anului 2017 după ce va negocia cu Uniunea noi termeni pentru relaţia Regatului Unit cu Europa Continentală.

Declaraţiile sale au fost primite cu dezaprobare din partea liderilor europeni care au criticat ideea unui referendum, deşi au fost de acord în principiu cu un compromis care să ducă la o implicare mai puternică a regatului Unit în problemele europene. Deşi Cameron a declarat că va organiza un astfel de referendum, el a adăugat că dorinţa sa este de a rămâne în Uniunea Europeană, o uniune schimbată prin renegocieri. Anii de criză şi mai ales crizele din Grecia, Portugalia şi Irlanda au condus la o situatie de neincredere a populației britanice în Uniunea Europeană şi a dus la creşterea în sondaje a partidului UKIP (Partidul Independeţei Regatului Unit), partid ce militează pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană1. Această creştere în sondaje a UKIP, în defavoarea Partidului Liberal-Democraţilor, aliaţii Partidului Conservator, a condus la incorparea unui discurs pseudo-eurosceptic şi aproape anti-imigraţionist al lui David Cameron.

Alipindu-se trendului anti-imigranţi, David Cameron a propus câteva măsuri care să descurajeze imigranţii din Europa de Sud-Est să se stabilească în Marea Britanie, dar aceste planuri au fost criticate de Uniunea Europeană deoarece restrâng dreptul la liberă mişcare în graniţele Uniunii2. Într-o declaraţie oferită la summitul UE din Lituania, Cameron a răspuns criticilor sugerând că dreptul la liberă circulație ar trebui oferit celor ce doresc să muncească, nu celor ce caută să se relocheze pentru beneficii din partea statului3.

Theresa May, Secretarul de Stat al Marii Britaniei, membră a Partidului Conservator din care face parte şi prim-ministrul David Cameron, a declarat că guvernul Cameron doreşte o reformă a sistemului de migrare intra-europeană care să descurajeze “turismul asistenţial”. Documente ale Secretariatului de Stat, intrate în posesia ziarelor britanice, au arătat că Theresa May a luat în considerare propunerea de a introduce o limită asupra numărului de imigranţi ce au voie să se stabilească în Regatul Unit. Propunerea ei ar lăsa posibilitatea de angajare doar celor care primesc oferte de muncă sau celor ce sunt necesari în domeniul lor.4

Atât Cameron, cât şi May au dat două motive pentru dorinţa lor de a restrânge imigrarea. Primul este pentru a stopa “turismul asistenţial” de care Daily Mail s-a îngrozit încă de când îl lăuda pe Oswald Mosley, iar al doilea, poate mai uşor de declarat în public, pentru a preveni colapsul ţărilor proaspăt admise în Uniune prin exodul creierelor. Recentele sondaje indică o dorinţă a britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, dar sunt destui susţinători ai rămânerii în interiorul Uniunii Europene, printre care vicepremierul Nick Clegg, dar şi Ed Milliband, liderul Laburiştilor.

Cum 2015 se apropie cu paşi repezi, sau cel puţin aşa îl vedem acum la sfârşit de 2013, Marea Britanie va trebui să se gândească serios la viitorul său. Ruleta rusească pe care o joacă David Cameron poate însemna sfârşitul carierei sale sau începutul unei ere a unui Regat Unit desprins de Europa şi din ce în ce mai ostil imigranţilor. Enoch Powell5 2015?      

5Politician britanic, cunoscut pentru opiniile sale pentru opoziţia sa faţă de un act al Parlamentului ce normaliza statutul imigranţilor în Marea Britanie. După discursul său, numit Râuri Însângerate, a devenit un simbol pentru anti-imigranţioniştii britanici.

Despre Traian Ionescu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *